Insule ecologice mai scumpe! Buget modificat pentru proiectul gestionării deșeurilor

insule ecologice

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Generală PNRR, a transmis administrației locale din Lugoj un act adițional privind majorarea costului unitar estimat pentru insulele ecologice digitalizate de tip I.

Prin acest act, se solicită Primăriei aprobarea bugetului total al investiției, în acord cu modificările apărute: „Valoarea totală a finanțării nerambursabile, stabilită prin HCL nr. 485/2022, se suplimentează cu valoarea de 964.222 lei, echivalentul a 196.000 euro, la care se adaugă diferența TVA aferentă cheltuielilor eligibile în valoare de 183.202 lei, rezultând o valoare totală a finanțării nerambursabile de 3.374.777 lei, echivalentul a 686.000 de euro, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile, în valoare de 641.207,63 lei”.

Bugetul modificat al investiției „Construirea de insule ecologice digitalizate la nivelul municipiului Lugoj – etapa I” a fost votat în ședința extraordinară din 15 mai. S-a aprobat și cofinanțarea proiectului, respectiv susținerea de la bugetul local a cheltuielilor neeligibile, precum și finanțarea cheltuielilor de mentenanță a investiției, pe o perioadă de minimum cinci ani de la efectuarea ultimei plăți.

1000x200 dacus 02

Primarul ales Claudiu Buciu precizează că majorarea nu va duce și la creșterea contribuției de la bugetul local: „achiziția de containere inteligente presupune două componente: achiziția și respectiv montarea acestora, pe suprafețele din oraș convenite cu operatorul de salubritate. Partea de proiect cu achiziția containerelor presupune că Statul le cumpără. Inițial, un container a fost evaluat la 10.000 de euro, acum, prețul este de 14.000 de euro. Dar aceasta nu presupune că noi vom cheltui mai mult din bugetul local”.

Amintim că, în vederea unei mai bune gestionări a deșeurilor, Consiliul Local a aprobat deja dezmembrarea unor terenuri pentru a face loc la 25 de insule ecologice în trei cartiere lugojene. Primăria intenționează să amplaseze 12 insule ecologice digitalizate în Cartierul Cotu Mic, șapte în Microraion II (strada Ion Huniade) și șase în Cartierul ITL.

publicitate si promovare online banner maxagro