După ce a fost modificată legea în baza căreia îşi desfăşoară activitatea, fiind ameninţaţi cu desfiinţarea, instructorii auto independenţi nu au stat cu mâinile în sân. Majoritatea au depus plângere în instanţă şi au început să câştige.
Ordinul care îi obligă pe cei peste 100 de instructori auto independenţi din Caraş-Severin să nu mai dea lecţii de şofat dacă nu fac parte dintr-o şcoală auto autorizată i-a băgat în sperieţi pe aceştia. Întrucât din 13 noiembrie 2013 erau nevoiţi să se asocieze cu minimum patru instructori pentru a-şi înfiinţa propria şcoală de şoferi care să funcţioneze, majoritatea dintre ei nu au bătut pasul pe loc şi s-au adresat magistraţilor. Aceştia au cerut anularea deciziei adoptate de noul Cod Rutier, iar primele rezultate au avut succes. Astfel, până când Curtea Constituţională va decide că ordinul este neconstituţional, legea va fi suspendată.
,,Ne bucurăm pentru această hotărâre, însă nu ne vom opri aici, vrem ca declararea să fie, până la urmă, neconstituţională. Potrivit ordinului, noi, instructorii independenţi, ar fi trebuit să ne deschidem propria şcoală de şoferi şi nu toţi îşi permit. De asemenea, nu ne convine să fim angajaţi la una deja existentă, pentru că ne-ar aduce pierderi”, a declarat un instructor auto independent din Clisura Dunării.
Prin urmare, cum cei mai mulţi nu au această posibilitate, iar şcolile existente nu îi pot angaja pe toţi, o mare parte dintre instructori s-ar fi lăsat de meserie, rămânând fără loc de muncă, lucru care le-ar aduce, mai degrabă, necazuri: ,,Niciun instructor nu ar accepta condiţiile oferite la o şcoală de şoferi. Pe lângă faptul că am avea mai multe ore şi am fi plătiţi mai puţin, maşinile personale trebuiau trecute pe firma respectivă, iar în cazul în care şcoala auto dădea faliment, de exemplu, ne pierdeam şi autoturismul”, a mai adăugat instructorul.