La Cazarma U poate fi admirată o instalație artistică neconvențională, realizată din peste 700 de leduri folosite în sistemele de iluminat și avertizare ale vehiculelor, produse de compania HELLA.
Cu ocazia Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, în centrul orașului, la Cazarma U, a fost inaugurată o instalație artistică neconvențională, care îmbină arta cu inovația și cu tehnologia. ”Punem binele în lumină” este tema construcției, compusă din arcade luminoase și o cabină cu podea din oglinzi, pentru efectul de reflexie infinită.
„Cu un design suplu și realizat cu tehnologie EdgeLight, sistemul dezvoltat în echipe globale HELLA și produs în HELLA Lugoj integrează mai multe funcționalități (de la lumini de poziție la lumini de indicare a direcției) într-singur modul. Aspectul distinct și felul în care se pot poziționa pe vehicul contribuie la siguranța în trafic”, a informat HELLA.
HELLA România a ales să folosească această tehnologie la crearea, în parteneriat cu Asociația CODRU, a instalației „In Sync – A Space of Synchronicity”, pentru a promova conceptul luminii în contextul cultural al orașului.
Instalația a fost prezentată public pentru prima oară în cadrul Festivalului CODRU, în perioada 25 – 27 august, în pădurea Bistra. Cei peste 70.000 de oameni care au participat la eveniment au putut vedea și pătrunde în experiența instalației ce cuprinde mesajul de unitate cu natura al evenimentului și tehnologia ca expresie artistică.
„Pentru noi, lumea tehnică este foarte aproape, arta este puțin mai departe. Inginerii noștri sunt foarte stricți și pragmatici. Însă, uitându-ne la catalogul de produse, am realizat că avem câteva elemente care se pretează în instalații artistice. Am folosit 120 de module de lumină, în fiecare modul sunt șase leduri. Deci, undeva la 720 de leduri. Sunt leduri de foarte mare eficiență, de aceea și sunt așa de subțiri, iar particularitatea produsului este că lumina circulă prin corpul luminos în întregul ei. Dacă te uiți în lateral, nu iese, însă din față este foarte puternică. Este o inovație în sine făcută de HELLA. Așadar, aducem aici inovația, tehnica și arta împreună. Cred că este o realizare extraordinară”, a declarat Gabriel Sîrbu, director HELLA, Special Original Equipment, centru tehnic la Timișoara.
Instalația a fost inclusă în CODRU Sustainart Village, un festival ce aduce împreună industriile creative și mediul corporate pentru a prezenta în fața publicului inițiative culturale sustenabile, în Piața Libertății și în cartierele timișorene. Inaugurarea instalației „In Sync – A Space of Synchronicity” deschide seria de evenimente programate până în 15 octombrie.
Instalația „In Sync – A Space of Synchronicity” poate fi văzută în Cazarma U, ca parte din programul Timișoara Capitală Culturală Europeană, până la sfârșitul lunii decembrie.
Ineditul proiect artistic a fost inclus în „CODRU Sustainart Village”, un festival ce aduce împreună industriile creative și mediul corporate pentru a prezenta în fața publicului inițiative culturale sustenabile, în Piața Libertății și în cartierele timișorene. Inaugurarea instalației „In Sync – A Space of Synchronicity” deschide seria de evenimente programate până în 15 octombrie.
”Misiunea noastră, a unei companii din industria automotive, este să ne desfășurăm activitatea cu respect pentru mediul înconjurător și pentru comunitățile în care avem locații. HELLA investește în dezvoltarea produselor și sistemelor nepoluante pentru mașini și în inovație pentru a spori siguranța în trafic. Ne bucurăm că avem oportunitatea de a fi parte din manifestarea zonei artistice în acest an atât de important pentru Timișoara și regiune și prin această instalație. Ideea de sincronicitate se referă atât la armonizarea omului cu natura, cât și la faptul că suntem într-o perioadă istorică favorabilă adaptării posibilităților nenumărate ale tehnologiei la marile provocări ale umanității: mediul, siguranța, echilibrul mental”, a afirmat Adrian Firu, director general HELLA România.
În HELLA Lugoj sunt realizate componente electronice, produse finite cu tehnologie LED, precum stopurile sau farurile, dar și piese care gestionează legătura dintre calculatorul mașinii și lumini. Produsele sunt folosite atât la mașini, cât și la vehicule speciale. O parte dintre produsele de aici sunt dezvoltate în divizia HELLA Special Original Equipment, unul din cele trei centre de cercetare și proiectare ale HELLA în România. Peste 1200 de angajați își desfășoară activitatea în HELLA Lugoj.
HELLA este prezentă în România din 2005. Are cinci centre de proiectare și dezvoltare, un centru administrativ și trei unități de producție în Timișoara, Arad, Lugoj, Craiova, Oradea și Iași. Peste 5000 de angajați lucrează azi în HELLA România. În calitate de furnizor de top la nivel mondial, operațional sub brand-ul umbrelă FORVIA, HELLA dezvoltă tehnologii inovatoare, contribuind la creșterea a trei tendințe majore din industrie: electrificarea și managementul energiei, conducerea autonomă în siguranță, precum și experiența unui habitaclu digitalizat și sustenabil. Multe din produsele dezvoltate în centrele de proiectare românești sunt apoi fabricate în unitățile proprii din țară și din rețeaua globală: componente și sisteme electronice, produse superioare de iluminat.
HELLA este o companie listată la bursă, operațională sub brandul umbrelă FORVIA. În cadrul acestui grup, HELLA reprezintă înalta performanță în tehnologia de iluminat și electronică în industria auto. În același timp, compania acoperă un portofoliu larg de servicii și produse pentru ateliere și magazine de piese auto, precum și pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. HELLA are 36.000 de angajați în mai mult de 125 de locații în întreaga lume și a generat vânzări de 4,4 miliarde de euro, în anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie).
FORVIA îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și HELLA. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, FORVIA oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu. Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, FORVIA se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. FORVIA își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.