La patru zile după ce polițiștii din Timișoara au anunțat că derulează o anchetă după ce un elev de 12 ani de la Liceul Grigore Moisil a fost fotografiat indecent de un coleg, Inspectoratul Școlar Județean Timiș transmite oficial că nu are atribuții în sancționarea sau evaluarea acțiunilor disciplinare din unitățile de învățământ.
Inițial, șefa ISJ Timiș declara că a aflat despre incident din presă. Luni, într-o poziție actualizată, Aura Danielescu a subliniat că, din punct de vedere legal, școlile nu sunt obligate să notifice inspectoratul cu privire la anchetele disciplinare interne. Întrebată dacă măsurile de prevenție și mustrarea colegului care a fotografiat elevul de 12 ani sunt suficiente, șefa ISJ Timiș a răspuns că nu poate evalua sau comenta sancțiunile aplicate, acestea fiind de competența exclusivă a școlii.
„IȘJ Timiș a fost informat în cursul zilei de vineri, 4 aprilie 2025, de conducerea unității de învățământ. Unitățile de învățământ nu au obligația legală de a notifica Inspectoratul în legătură cu cercetările disciplinare interne întreprinse împotriva elevilor. IȘJ Timiș nu are competența legală de a evalua sancțiunile disciplinare aplicate de unitățile de învățământ. Aceste sancțiuni sunt stabilite în urma unor proceduri interne de cercetare și rămân în responsabilitatea exclusivă a unității școlare. Totodată, emiterea unor opinii generale din partea Inspectoratului ar putea influența desfășurarea cercetării disciplinare, care, după cum s-a menționat, nu este finalizată. Conform reglementărilor în vigoare, inspectoratele școlare nu au dreptul de a interveni și nici de a evalua sancțiunile aplicate elevilor.”, a declarat Aura Danielescu, inspectorul școlar general de Timiș.
Cu privire la măsurile concrete care pot fi aplicate agresorilor, după ce procedura de cercetare disciplinară se va fi încheiat, inspectoarea ne-a trimis către legislația în vigoare, „cum ar fi Legea nr. 198/2023 a învățământului preuniversitar și Statutul Elevului.”
Și, în fine, IȘJ nu are atribuții nici de evaluare a activității consilierilor școlari, așa că e neclar, la această dată, dacă în școală s-au desfășurat activități reale de prevenire a hărțuirii sau dacă incidentul putea fi evitat.