Inspectoratul Școlar Timiș i-a transmis viceprimarului Ruben Lațcău să vină cu „propuneri realiste” în ceea ce privește reorganizarea rețelei unităților de învățământ.
Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei, a prezentat, vineri, mai multe soluții gândite de instituție cu privire la reorganizarea rețelei școlare. Printre acestea se numără mutarea elevilor de la Liceul Tehnologic de Vest, pentru a face loc temporar celor de la Colegiul „Ana Aslan”.
Pe de altă parte, Inspectoratul Școlar Timiș a reacționat la afirmațiile făcute de Ruben Lațcău, susținând că deciziile trebuie luate în urma unor consultări temeinice.
„Responsabilitatea privind managementul școlar aparține, conform legii, Inspectoratului Școlar și Ministerului Educației. Suntem deschiși colaborării cu autoritățile locale, însă orice propunere de reorganizare sau relocare trebuie să fie fezabilă din punct de vedere educațional și agreată de comunitatea școlară. Scopul nostru principal este asigurarea unui mediu educațional adecvat, care să nu afecteze performanța elevilor și să nu pună presiune nejustificată asupra cadrelor didactice. Închiderea sau comasarea unor școli nu reprezintă automat o îmbunătățire a calității actului educațional. Inspectoratul Școlar Județean Timiș și directorii unităților de învățământ au încercat permanent să găsească soluții constructive și durabile, care să nu pună în pericol stabilitatea procesului de învățământ. Orice decizie privind infrastructura școlară trebuie luată prin dialog, consultare și analiză atentă”, a afirmat Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș.
De asemenea, Inspectoratul Școlar Timiș susține că nu va fi de acord cu închiderea unor școli.
„Solicităm, pe această cale, reprezentanților Primăriei Timișoara să înainteze propuneri clare, realiste, bazate pe consultarea specialiștilor și pe evaluări obiective. De asemenea, facem apel la reținere în declarațiile publice, pentru a evita confuzia privind rolurile și limitările celor două instituții – Inspectoratul Școlar este cel care coordonează și evaluează activitatea unităților de învățământ și pe cea a managerilor acestora, iar Primăria și Consiliul Local sunt organismele îndrituite să asigure baza materială a școlilor, prin construcția/întreținerea/reparația clădirilor, ambele având în vedere siguranța copiilor și elevilor și accesul egal la educație. Ne reafirmăm deschiderea către un dialog constructiv și invităm autoritățile locale la o colaborare strânsă și transparentă, în interesul comun al elevilor. Singurul mod de a adopta o soluție bună este să fie gândită în mod profesionist, prin consultarea tuturor factorilor implicați – conducerea școlilor, cadre didactice, părinți, specialiști în domeniu. Concluzionând, nu vom susține niciun demers care are drept consecință diminuarea calității actului de predare-învățare și nici închiderea unor școli. Inspectoratul Școlar Județean Timiș își asumă misiunea de a proteja și dezvolta sistemul de învățământ, respectând elevii, cadrele didactice și întregul context educațional”, a mai precizat Aura Danielescu.