ÎNȘELĂCIUNE. O tânără din Băile Herculane a plătit 700 de lei ca să primească un premiu fictiv de 3.000 de euro!

promovare online Timisoara Casa Auto

Escrocii apelează la tot felul de metode prin care profită de naivitatea oamenilor. În capcană a căzut și o tânără de 20 de ani din Băile Herculane, care a fost anunțată că a câștigat un premiu de 3.000 de euro, pentru care însă trebuie să plătească.

O tânără de 20 de ani din Băile Herculane a fost sunată ieri după-amiază de un așa-zis director al unei companii de telefonie. Acesta a anunțat-o că, în urma unei tombole, este câștigătoare sumei de 3.000 de euro. Pentru a putea intra în posesia banilor, femeii i s-a cerut să depună într-un cont bancar suma de 1.400 de lei. Aceasta a depus 700 de lei și atunci a realizat că a fost înșelată.

Polițiștii fac cercetări pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

Oamenii legii ne atenționează că escrocii au tot felul de metode prin care acționează și ne sfătuiesc să fim mult mai vigilenți atunci când ni se cer bani sub diverse pretexte.

Metoda „ACCIDENTUL”
Escrocii sună pe telefonul fix, se recomandă a fi rude apropiate (fiu, ginere, nepot) și vă anunță ca au fost implicați într-un accident de circulație grav, soldat cu victime;

Spun ca au nevoie urgentă de bani pentru plata serviciilor medicale, a unui avocat, pentru despăgubirea victimelor sau chiar pentru a-i da unui polițist sau procuror care i-ar putea scăpa de răspundere;

Uneori, în loc de bani, cer să le transmiteți coduri de reîncărcare a cartelelor telefonice;

Trimit o persoană „de încredere” căreia să îi înmânați banii sau vă cer să-i transmiteți prin poștă sau sisteme de transfer rapid;

Vă cer să păstrați secretul cu privire la convorbirea telefonică și să distrugeți documentele care dovedesc trimiterea banilor sau a codurilor pentru cartele.

promovare banner maxagro

Metoda „REPREZENTANT FIRMĂ SAU INSTITUȚIE”
Escrocii se prezintă la ușa victimelor și, folosind legitimații contrafăcute, se recomandă a fi reprezentanți ai unor societăți comerciale, companii de utilități sau organizații neguvernamentale și solicită diferite sume de bani pentru efectuarea de verificări, reparații sau lucrări de întreținere, pentru ca victimele să poată intra în posesia unor așa-zise premii pe care le-ar fi câștigat la concursuri sau tombole sau pentru ajutorarea unor persoane aflate în suferință. Pentru sumele primite, infractorii eliberează victimelor chitanțe contrafăcute.

Metoda ,,ÎMPRIETENIREA”
Victimele sunt abordate pe stradă de persoane care li se adresează pe nume, ca și cum le-ar cunoaște, și le spun că au dreptul la diferite sume de bani drept subvenție pentru terenuri deținute în mediul rural, drept ajutoare din partea Uniunii Europene sau ca diferență în urma recalculării pensiilor;

Escrocii le explică apoi victimelor că pentru a beneficia de respectivele sume, vor trebui să plătească anumite taxe sau contravaloarea impozitului;

Ulterior, le însoțesc la domiciliu sau la bancă, pentru a lua banii necesari și se oferă să le ajute cu plata respectivelor taxe, moment în care se fac nevăzuți cu banii persoanelor înșelate.

Metoda „AVOCATUL”
Vestea implicării unei rude apropiate într-un accident rutier grav este transmisă de un așa-zis avocat, care cere bani pentru despăgubirea victimelor sau a familiilor acestora, ori pentru a „aranja” o scăpare de pedeapsă a rudei care a produs accidentul.

Metoda „PREMIUL”
Infractorii sună sau trimit un mesaj pe telefonul mobil și vă spun că ați câștigat un premiu, dar că, pentru a intra în posesia acestuia, trebuie să trimiteți coduri de reîncărcare la un anumit număr de telefon sau bani la o anumită adresă.

Metoda „COLETUL”
Sub pretextul că este trimis de administratorul blocului sau de vecini, infractorul se prezintă la domiciliul persoanei vătămate cu un colet și îi cere o anumită sumă de bani pentru a-i preda respectivul pachet.

Nu ezitați să apelați numărul unic gratuit 112, dacă ați fost victima unei înşelăciuni! Cu cât mai repede alertați Poliția, cu atât cresc șansele identificării și găsirii autorilor!

publicitate tmc 640