Inima jazz-ului românesc – Banatul. Jazz-ul înseamnă libertate și pentru cărășanul Adrian Bădescu

whatsapp image 2023 07 01 at 19.33.45
po 1000x100px (3)

Fără să știm, rezonăm subconștient cu anumite genuri de muzică, cu un anumit vibe, cu o anumită amprentă. Iar când te retragi într-un colțișor al lumii tale, te întrebi: DE CE? Jazz-ul este sentimentul libertății, al revoltei, al bucuriei și al durerii. Este ceea ce simte și doctorul Adrian Bădescu, fondatorul Clinicilor Medici’s, bănățeanul nostru, cel care cunoaște valoarea, educația și profunzimea.

„De ce unora ne place jazz-ul sau, mai exact, anumite genuri de jazz? Fie că vorbim despre New Orleans, Ragtime, Dixieland, Chicago, Swing, Bebop, HardBop, CoolJazz, ModalJazz, FreeJazz… De ce această muzică rezonează mai mult cu anumite persoane, cu anumite locuri, orașe sau regiuni? De ce un sat precum Gărâna, „aruncat instagramatic” pe culmile domoale ale munților Caraș-Severinului, a devenit, simbolic, capitala jazz-ului în România?

whatsapp image 2023 07 01 at 19.33.46

TIMIȘOARA, BANATUL ȘI JAZZ-ul.

Fără să știi nimic altceva despre jazz, închizând doar ochii și devenind una cu ritmul care te pătrunde, simți visceral sentimentul libertății, al revoltei, al bucuriei și durerii. Jazz-ul înseamnă LIBERTATE. Înseamnă revoltă. Înseamnă înțelegere profundă, marginală, educată și neînțeleasă… Jazz înseamnă să știi cine ești, să îți cunoști valoarea, educația, profunzimea. Și, mai ales, să nu îți pese de „voma lumii”, de cei ce vorbesc fără sens și fără stop, de cei care le știu pe toate la tribuna lumii și a parlamentelor. Să rămâi valoros și low-profile, în același timp.

Este o coincidență dezlănțuirea aceasta vibrantă a ritmurilor de jazz în Banat? Este o coincidență că Timișoara și Banatul au fost avanpostul libertății României, deși locurile acestea au rămas aparent marginale, sute de ani, aruncate la marginea unui imperiu (pentru un timp) și a unei identități naționale românești? Și totuși atât de în inima Europei, departe de porțile Orientului…

1000x200 dacus 02

Ne vedem, și în această seară, la JAZZx, în inima Timișoarei…
Iar săptămâna viitoare, în inima jazz-ului românesc… la GĂRÂNA JAZZ FESTIVAL.” – dr. Adrian Bădescu

whatsapp image 2023 07 01 at 19.33.45 (1)

Această seară este rezervată pentru Luiza Zan Quintet, The Comet is Coming și Ezra Collective. Ultima seară a festivalului de jazz, duminică,02 iulie,  îi aduce în fața publicului pe Blue Noise, Bilal și Ibeyi.

JAZZx face parte din Programul Național “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Consiliul Județean Timiș. Organizat de Muzeul Național al Banatului, produs și dezvoltat de Centrul Cultural PLAI. Accesul este gratuit.

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px