La Universitatea Politehnică Timișoara a avut loc dezbatere internațională cu tema „Perspectivele mobilității rurale și interurbane”.
Workshop-ul care s-a centrat pe infrastructura rutieră a fost organizat de Asociația Mondială de Drumuri, UPT și Asociația Profesională de Drumuri și Poduri din România.
„Evenimentul face parte din programul Comitetului Tehnic 2.2 – Drumuri pentru echitate, accesibilitate și mobilitate în zonele rurale și interurbane (structură din care fac parte și doi membri proveniți din UPT – prof.dr.ing. Gheorghe Lucaci și conf.dr.ing. Paul Marc) și a reunit, într-o întâlnire hibridă, cu prezență fizică și online, sute de specialiști din SUA, Coreea de Sud, Spania, Franța, Italia, Tunisia, Burkina Faso și alte țări ale lumii, membri ai PIARC, organizație din care fac parte 128 de guverne”, aflăm de la organizatori.
Un prim subiect de discuție a fost îmbunătățirea și promovarea modurilor active în zonele rurale și interurbane. Comitetul a evidențiat inițiative care promovează și îmbunătățesc mersul pe jos, mersul cu bicicleta și alte moduri de mobilitate nemotorizate.
s-a vorbit și despre îmbunătățirea siguranței rutiere în zonele rurale și interurbane pentru toți utilizatorii. Comitetul își propune să ofere o resursă valoroasă pentru implementarea intervențiilor bazate pe dovezi care sporesc siguranța rutieră pentru toți utilizatorii în diverse contexte rurale și interurbane.
S-au găsit și soluții tehnice pentru drumuri asfaltate și neasfaltate. Comitetul a acordat prioritate soluțiilor rentabile care iau în considerare cerințele specifice și resursele disponibile în fiecare domeniu.
Activitatea Comitetului în aceste subiecte specifice susține implementarea de soluții eficiente prin valorificarea celor mai bune practici și experiențe globale.