Infracțiuni de abuz în serviciu pentru instalarea viceprimarului la Constantin Daicoviciu?! Răspunsul e la prefectul Gâfu!

Consilierii locali PNL și aliații lor de conjunctură sunt acuzați că au reinterpretat Codul Administrativ după bunul plac și au ales, total în afara legii, un viceprimar! Cu largul concurs al omului Prefecturii!

Petru Cărăbaș a fost votat viceprimar de majoritatea aleșilor locali în ședința extraordinară a Consiliului Local Constantin Daicoviciu din 28 aprilie, ședință la care instituția Prefectului și-a trimis un reprezentant, anticipând parcă scandalul ce urma să se ivească. Consilierii PSD, precum și primarul Daniel Boambeș, dar mai ales secretarul general al comunei, susțin că nu s-a respectat legea. Deloc întâmplător, nici astăzi Petru Cărăbaș nu și-a intrat în rol. Și sunt șanse reale nici să nu intre. Cel puțin nu ca urmare a votului din 28 aprilie.

Pe adresa Prefecturii au fost trimise deja două plângeri prealabile în care se arată că, în primul rând, nu s-au respectat prevederile legale privind convocarea ședinței respective. Mai mult, proiectul de hotărâre nu ar fi avut avizele, ce-i drept, cu caracter consultativ, ale comisiilor de specialitate. Or, articolul 136 din Codul Administrativ spune foarte clar că un proiect de hotărâre e dezbătut numai dacă este însoțit de avizele respective. Și acestea nu ar fi singurele probleme. Nu a existat comisie de numărare și validare a votului, o altă prevedere cu caracter imperativ! Ca atare, i se arată prefectului Cristian Gâfu, Hotărârea Nr.21/28.04.2021 ar fi nelegală! Și ar fi fost adoptată cu încălcarea Codului Penal, săvârșindu-se infracțiunea de abuz în serviciu!

1000x100 casa brutarului

Și pentru că la Constantin Daicoviciu nu a ajuns deocamdată niciun răspuns de la Prefectură, plângerile prealabile au fost supuse dezbaterii și în Consiliul Local. Majoritatea a votat pentru respingerea lor, după un schimb de acuzații între primarul Boambeș și posibilul viceprimar Cărăbaș. „E vorba despre legalitatea deciziilor pe care trebuie să le ia Consiliul Local, cu care nu ne putem juca. Conform referatului secretarului general al comunei, Hotărârea respectivă nu a fost semnată nici de secretar, nici de președintele de ședință de la acea vreme. Opinia separată a secretarului a fost transmisă Consiliului Local și domnului prefect. Au urmat cele două plângeri prealabile privind nelegalitatea deciziilor luate de către consilierii ce au votat viceprimarul. Am trecut de luna iunie și nu avem nici acum un răspuns de la instituția prefectului, fapt ce m-a determinat să supun dezbaterii admiterea sau respingerea acestor plângeri prealabile. Prefectul va hotărî dacă e legal sau nu cum s-a procedat. În momentul de față nu pot să spun că avem viceprimar, pentru că nu avem. Domnul Cărăbaș nu pot să spun că vine la lucru, nu are atribuții, nu semnează niciun document al instituției!”, a explicat primarul Daniel Boambeș.

De partea cealaltă, Petru Cărăbaș acuză că tocmai consilierii PSD nu cunosc Codul Administrativ și a sugerat că plângerile prealabile poartă semnăturile a doi dintre ei fără ca aceștia să știe pe ce anume și-au pus iscălitura. Dacă nici prefectul Gâfu nu va reuși să lămurească situația, atunci se va ajunge în instanța de contencios administrativ. „Comuna merge mai departe, proiectele merg mai departe, eu sunt fără viceprimar din octombrie 2017 și am funcționat foarte bine.”, i-a liniștit primarul Boambeș pe oamenii din Constantin Daicoviciu.