Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne este ignorat de 80% dintre primăriile din Caraș-Severin. Acestea au obligația de a depune actele pentru înființarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență, însă până acum doar 15 UAT-uri s-au și conformat.
Depunerea documentației în vederea înființării și încadrării serviciilor voluntare pentru situații de urgență avea ca prim termen limită data de 23 iulie 2017. Până atunci, un singur serviciu s-a conformat, așa că termenul a fost prelungit până în 31 decembrie 2017.
În prezent, 15 servicii voluntare sunt cu actele în regulă, așa cum cere Ordinul nr. 96/2016, emis de Ministerul Afacerilor Interne: Reşiţa, Caransebeş, Armeniş, Bănia, Bozovici, Caraşova, Doclin, Eftimie Murgu, Forotic, Luncaviţa, Măureni, Obreja, Prigor, Slatina Timiş şi Târnova. Toate aceste servicii au obţinut avize de înfiinţare, avize pentru sector de competenţă şi avize pentru şeful svsu, adică îndeplinesc criteriile de performanţă impuse de noul ordin. 14 sunt de categoria C1, iar 1 (SVSU Slatina Timiş) este de categoria C2. „C1 nu prevede autospecială. În schimb, una din obligații este aceea de a avea o echipă de intervenție specializată”, explică inspectorul-șef al ISU „Semenic” Caraș-Severin, Cristinel Coneru (foto).
De pe listă lipsesc 56 de comune și 6 orașe, printre ele fiind și Bocșa, asta deși orașul are cel mai dotat SVSU din Caraș-Severin, după cum însuși șeful ISU o recunoaște. „Sigur au venit cu documentația în vederea elaborării și n-au îndeplinit criteriile, așa cum cere ordinul, dar cu siguranță se rezolvă”, susține Cristinel Coneru.
Chiar dacă nu îndeplinesc criteriile de performanță, serviciile voluntare funcționează. Și nu este exclus ca ele să funcționeze în continuare și după expirarea termenului de depunere a documentelor. „Cele care vor funcționa după 31 decembrie și nu îndeplinesc criteriile, au totuși dreptul să funcționeze. Nu este normal, tocmai din acest motiv sunt greutăți în implementarea acestui ordin. Dacă nu se asigură încadrarea serviciului voluntar cu personal atestat, amenda este între 500 și 1.000 de lei. Dacă nu se asigură dotarea serviciilor de urgență voluntare cu mijloace tehnice, echipamente specifice, amenda este tot între 500 și 1.000 de lei”, spun reprezentanții ISU.
Cel mai probabil, dotarea serviciilor voluntare de urgență sau, mai precis, lipsa dotării este cea care determină primăriile să nu depună documentele în vederea avizării. Pentru, că, în cazul de față, procedura nu presupune alte costuri. „Noi nu percepem taxe. Nici la agenții economici, nici la instituții. De la depunerea cererii în vederea obținerii avizului sau autorizației, după caz, verificarea documentației, verificarea în teren, până la obținerea sau neobținerea autorizației totul se face gratuit”, a subliniat șeful ISU Caraș-Severin, Cristinel Coneru.