Infecțiile cu transmitere sexuală: cauze, simptome, tratament

virus papiloma
untitled design set 970x90 px

Infecțiile cu transmitere sexuală reprezintă un spectru larg de afecțiuni care pot fi provocate de contactul sexual neprotejat, dar și preluate prin sânge sau de la mamă la făt.

Bolile de acest tip sunt cauzate de diverse bacterii, paraziți, ciuperci și virusuri. Aproximativ jumătate dintre cazurile noi apar la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani. Unele infecții se pot răspândi în alte părți ale corpului, uneori cu consecințe grave.

„Folosirea prezervativului poate ajuta la prevenirea acestor infecții. Există peste 20 de tipuri de infecții cu transmitere sexuală, cele mai frecvente fiind: infecția cu chlamydia, herpesul genital, gonoreea, infecția HIV/SIDA, infecția cu virusul hepatitis B sau C, infecția cu HPV, adică human papilloma virus, sifilisul, tricomoniaza”, a spus asist.univ. dr. Ovidiu Roșca, medic specialist Boli Infecțioase.

Factorii de risc pentru o infecție cu transmitere sexuală sunt: contact sexual cu parteneri multipli, contact sexual neprotejat vaginal, oral, anal sau protejat cu prezervativ care nu este folosit corect, raport sexual forțat sau activitate sexuală forțată, transfuzii de sânge infectat, educația sexuală precară mai ales în rândul adolescenților și tinerilor, folosirea în comun a acelor de seringă infectate, manichiura, pedichiura sau tatuajele cu instrumente infectate care pot tăia sau străpunge pielea, consumul de droguri injectabile.

Simptome

Simptomele unei boli cu transmitere sexuală diferă în funcție de tipul infecției și se pot manifesta după un timp îndelungat de la momentul infectării sau pot lipsi cu desăvârșire.

publicitate ziar expresb 1000x100

„Simptomele comune ale bolilor cu transmitere sexuală: durere sau usturime la urinare, durere sau disconfort pe durata actului sexual, disconfort și/sau mâncărimi în zona genitală, scurgeri sau secreții anormale, iritații, răni, umflături, pustule sau vezicule la nivelul organelor genitale, feselor, interiorul coapselor, iritații, răni, umflături, pustule sau vezicule în zona cavității bucale, gâtului, dureri la nivelul abdomenului inferior”, a mai spus medicul.

Tratamentul bolilor cu transmitere sexuală

Infecțiile cu transmitere sexuală beneficiază de tratament specific agentului patogen care le induce apariția și este indicat atât persoanei infectate, cât și partenerului.

„Tratamentul presupune una dintre următoarele direcții terapeutice: administrarea de antibiotic (frecvent în doză unică) în caz de infecții bacteriene sau parazitare: gonoree, sifilis, chlamydia și tricomoniază; administrarea de antivirale (în infecții cu HPV, HIV, virus hepatitic B sau C); administrarea de antifungice (candidoze genitale). În prezent, incidența bolilor cu transmitere sexuală se menține ridicată, în ciuda progreselor realizate de medicina modernă în diagnosticarea, tratarea și vindecarea majorității acestor boli”, a explicat medicul Ovidiu Roșca.

Prevenția reprezintă cea mai importantă măsură de gestionare pentru infecțiile cu transmitere sexuală. Cele mai eficiente măsuri profilactice sunt: utilizarea corectă a prezervativelor la orice contact intim oral, vaginal, anal, limitarea numărului de parteneri sexuali sau abstinența și vaccinarea împotriva infecției cu virusul hepatitei B, respectiv HPV.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/