Infecția cu SARS-CoV-2: „Am avut pacienți care nu se știau cu diabet, dar aveau valori crescute ale glicemiei și trebuia intervenit rapid”

Virusul SARS-CoV-2 poate afecta celulele pancreatice care produc insulina, iar în cazul unor pacienți apar fluctuații importante ale valorilor glicemiei, deși nu sunt cunoscuți cu diabet zaharat.

Pentru adulții sănătoși, glicemia are valori cuprinse între 70 și 110 mg/dl dimineața, înainte de masă. Medici au observat că în cazul unor bolnavi de COVID-19, aceste valori au crescut extrem de mult, motiv pentru care a fost administrată insulină.

„Media de spitalizare în cazul pacienților cu COVID-19 este între cinci și 10 zile. La tratamentul cu Remdesivir asociem un corticoid sistemic, terapie care durează cel puțin cinci zile, perioadă în care trebuie să supraveghem pacientul. Pe lângă faptul că acest SARS-CoV-2 dă niște fluctuații glicemice la persoanele sănătoase fără diabet și corticoterapia sistemică pe care o administrăm pentru protecția pulmonară conduce la creșteri ale valorilor glicemiei. Sunt așadar doi factori cumulați. Peste 35% dintre pacienți au necesitat tamponare cu insulină și consult la diabetolog. Noi avem diabetolog în spital pentru că aceste persoane trebuie să fie monitorizate. Cu diabeticii, care știu să își controleze glicemia, mergem mai ușor, dar și la ei există riscul de a crește indicele glicemic cu poate 20%. Am avut persoane care nu se știau cu diabet, deci aparent sănătoase și la care am avut creșteri de glicemie de 400%, 500%, 600% și trebuia intervenit rapid. De asta milităm pentru evaluarea formei de boală pentru că poți să faci SARS-CoV-2, să te simți bine, dar să faci un atac glicemic în casă. Și atunci e mai bine să fi într-o unitate spitalicească decât să ai aceste efecte în mediul tău casnic, unde câteodată nu mai reușești să suni la 112. Am avut fluctuații glicemice mari, ele revin la valori normale, dar nu revin de pe o zi pe alta. Și când le scădem glicemia o facem treptat astfel încât să nu existe acel șoc pentru creier. Dacă ai avut o glicemie de 400% 500%, trebuie să aștepți două, trei săptămâni sau chiar o lună să revină la valoarea normală”, a spus medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” din Timișoara.

Cu toate că nu se cunosc pe deplin mecanismele care duc la apariția acestor fenomene, medicii sunt de părere că aceste persoane ar putea dezvolta diabet în următorii ani.

„Acești pacienți au risc crescut ca în doi, trei, patru ani să dezvolte totuși diabet zaharat. Probabil fundamentul genetic sau profilul metabolic crește riscul de a dezvolta această patologie în viitor”, a mai precizat Cristian Oancea.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/