Ineleț, țara de dincolo de scări care vă așteaptă să o descoperiți!

urcatul pe scări la Inelet

Vino în cel mai izolat sat din România și Banatul Montan, Ineleț, într-o lume de basm, în locuri pline de povești cu oameni minunați.

Ca să ajungi în Paradis nu îți trebuie decât niște scări și o zi perfectă de toamnă, iar acest weekend se anunță perfect din toate punctele de vedere. Rezervă-ți ziua de sâmbătă, 19 octombrie, pentru o excursie de neuitat, într-un cătun izolat din Munții Cernei, din județul Caraș-Severin, unde accesul cu lumea modernă îl reprezintă patru scări din lemn, cu o lungime de vreo 100 de metri.

Ineleţ, ce aparține de comuna Cornereva, nu departe de Băile Herculane, este unul dintre cele mai izolate cătune din România, alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite și care fac parte și ele tot din această zonă. Călătorul, neobosit și însetat de frumos, este poftit să se aventureze pe scara din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, prinsă pe un perete vertical, din calcar, urmând ca mai apoi să parcurgă drumul prin pădure, urmând să ajungă la Ineleț, în aproximativ două ore.

Dar nu vă fie teamă pentru că locuitorii din cătune au montat indicatoare cu conținut religios. Astfel, de stânci sau pe trunchiurile copacilor au prins cruci sau tăblițe din lemn pe care au scris “Tatăl Nostru” sau alte rugăciuni.
“Dumnezeu să-ţi ușureze drumul, călătorule cu suflet bun, să-ţi aline supărarea şi să-ţi aducă numai fericire. Şi tu ești fiul lui Dumnezeu, el este cu tine în fiecare clipă”, este inscripționat pe unul dintre indicatoare.

Prietenii de la Banatul Montan informează turiștii că, odată ajunși în sat, ochii lor se vor bucura de prezența bisericii din sat, construită în anul 1973, o construcție modestă, așa cum este și traiul acestor oameni, de mici dimensiuni, asemănătoare mai mult unui schit, scrie pe un panou informativ montat la câțiva metri de lăcașul de cult.

Imagine din Inelet

Ineleț este un cătun uitat de vreme, nu și de oameni.

La doar câteva sute de metri, se află și școala primară din Ineleţ, cu geamuri termopane, antenă de televiziune şi cameră de supraveghere video, montată pe clădire. Pe o tăbliță prinsă pe peretele exterior, localnicii le amintesc turiștilor că Ineleț este “un cătun uitat de vreme, nu şi de oameni”, iar ca urmare a acestui fapt, Agenția Pitorescu Travel invită pe toți cei care vor să fie mai aproape de natură, de Dumnezeu și de umanitate, să vină la Ineleț, într-o excursie de o zi. Să dea, din nou, mâna cu oamenii, să simtă frumosul naturii și să deguste din preparatele tradiționale.

Se va pleca din Timișoara, în jurul orei 07.30, cu autocar pus la dispoziție, dar și cu mașinile proprii, iar întoarcerea va fi în jurul orei 21.30. Participanții trebuie să știe că excursia se desfășoară pe un traseu de 600-700 metri, diferență de nivel, și parcurgerea lui în condiții optime se realizează de către o persoană cu condiție fizică medie și disponibilitate medie la efort prelungit.

Imagine din Inelet

Nu sunt pasaje expuse la accidente, dar se va pune atent piciorul pe anumite porțiuni de potecă, pe un teren ce prezintă un risc de alunecare. Dacă doriți să participați, scrieți un mesaj pe pagina de Facebook și veți fi contactați.

Foto: Banatul Montan

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/