Opt tineri din Reșița și nu numai sunt invitați să descopere filmul documentar și relația dintre viață și oraș alături de oameni pasionați de film și urban. La finalul atelierului URME: workshop de patrimoniu și explorare urbană prin film, participanții vor monta propriul material documentar.
Patrimoniul industrial din Reșița a fost sursa multor povești redate pe film de-a lungul anilor. De la cadrele surprinse de turiștii vremurilor, filmele lungi de propagandă din perioada comunistă până la declinul industriei, protestele muncitorilor și resemnarea zilelor noastre, fiecare etapă a ajuns pe micile ecrane. Atelierul URME propune o nouă provocare lansată tinerilor care doresc să descopere patrimoniul industrial din Reșița.
Timp de opt zile, regizorul Dan Radu Mihai, producătoarea Livia Rădulescu, antropoloaga Alexandra Lulache și arhitecta Laura Tomșa vor instrui participanții despre ce înseamnă explorarea, documentarea, firul narativ, tehnicile de filmare, patrimoniul și oamenii dintr-un oraș. După ce au învățat primii pași în arta documentară, tinerii vor realiza un montaj propriu care va fi proiectat în cadrul Festivalului de film UrbanEye, prima ediție din Reșița, între 26 și 28 iulie 2024.
Organizatorii transmit celor interesați dar care nu sunt din Reșița că vor beneficia de transport gratuit pe teritoriul României și cazare la căminul Universității Babeș-Bolyai, precum și masa de prânz. De asemenea, echipamentul și alte resurse necesare vor fi asigurate.
„Workshopul se adresează tinerilor cu vârsta peste 16 ani care doresc să învețe să vadă orașul ca o suprapunere de straturi istorice și contemporane. Prin jocuri interactive, plimbări exploratorii și sesiuni de brainstorming, veți descoperi metode de cercetare a mediului construit și a dinamicilor sociale complexe ale unui oraș, folosind instrumente de cercetare din arhitectură, antropologie, sociologie și cinematografie. Astfel, vă veți exersa gândirea critică și argumentarea și vă veți folosi creativitatea lucrând în echipă. Opt tineri vor fi selectați”, transmit organizatorii.
Termenul limită de înscriere este 28 iunie, iar participanții vor fi anunțați pe 5 iulie. Înscrierile pot fi trimise aici.
Workshopul este organizat de Asociația Arta în Dialog și De-a arhitectura, în cadrul Festivalului de Film UrbanEye și face parte din proiectul Erasmus plus „Palimpsest Cities: Gamification and Storytelling for Architectural History and Cultural Heritage Awareness” („Palimpsest Cities: Gamificare și storytelling pentru istoria arhitecturală și conștientizarea patrimoniului cultural”) desfășurat de Asociația De-a Arhitectura, în calitate de partener, în perioada decembrie 2022 – aprilie 2025.
Festivalul de Film UrbanEye – prima ediție din Reșița este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.