INEDIT. Cărămizi ștampilate de romani, expuse la Reșița! La 1.900 de ani de la moartea Împăratului Traian

po 1000x100px (3)

De Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Banatului Montan din Reșița se deschide o expoziție inedită. Aceasta este dedicată celor aproape două milenii de la moartea Împăratului Traian, iar cei care vor trece pragul instituției vor putea vedea peste 250 de piese, cărămizi cu ștampile romane din colecțiile Muzeului Național al Banatului.

Cărămizi cu ștampile din vremea romanilor, la 1.900 de ani de la moartea Împăratului Traian. Asta este oferta Muzeului Banatului Montan din Reșița de Ziua Culturii Naționale, marcate luni, 15 ianuarie. Expoziția se va deschide la ora 11.00 și va putea fi vizitată până în 26 februarie.

Colecția de cărămizi romane ștampilate, aparținând Muzeului Național al Banatului – Timișoara, este una dintre cele mai reprezentative la nivelul Banatului și cuprinde peste 250 de piese întregi și fragmentare din cele mai importante situri arheologice de epocă romană imperială (secolele II-III p.Chr.). Ea s-a format în timp prin acumularea de material tegular roman adunat din cercetări proprii, îndeosebi de la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Pojejena sau din donații mai vechi, cele mai spectaculoase prin ineditul și importanța lor istorică fiind cele provenite de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare.

1000x100 casa brutarului

„Prin acest eveniment dorim să marcăm cei 1.900 de ani care s-au scurs de la apoteoza împăratului Traianus, cel care a realizat cucerirea regatului lui Decebal și a integrat teritoriul Banatului la civilizația romană. Vor fi prezentate în cadrul expoziției cele mai interesante piese cu explicațiile științifice de rigoare”, anunță reprezentanții muzeului reșițean.

Sursă foto: Sursa de Vest