Industria ospitalității este lovită din plin din cauza crizei! HORETIM cere ajutor din partea statului

Criza COVID-19 scutură din temelii industria ospitalității din România! Activitatea comercială a companiilor din Timiș a scăzut cu până la 90%. Fără intervenția statului și implicarea societății, firmele cu capital românesc vor intra în faliment. Organizația patronală HORETIM vine cu un set de propuneri pentru a supraviețui situației.

Organizația patronală HORETIM a discutat în cadrul unei întâlniri situația din industria ospitalității din Timiș produsă din cauza coronavirusului. Statisticile arată că activitatea comercială a scăzut cu 80-90% în doar câteva zile. HORETIM estimează că această criză se va prelungi pentru lunile următoare. Lanțul activităților afectate se extinde la furnizorii de marfă, vânzătorii cash and carry, producătorii locali de alimente, vinuri, băuturi răcoritoare, servicii și delivery. Efectul generat va reprezenta neplata taxelor, chiriilor și altor obligații, dar și un șomaj masiv.

HORETIM cere sprijinul autorităților centrale și locale pentru a putea depăși starea de urgență. Guvernele din celelalte țări europene au luat măsuri pentru a sprijini capitalul autohton. Organizația avertizează că trebuie sprijinite în primul și în primul rând firmele cu capital românesc. Companiile din industria ospitalității nu au o capitalizare suficientă pentru a depăși criza preconizată în următoarele luni.

Printre propunerile reprezentaților din industria ospitalității din România se regăsesc:

1. Plata urgentă a datoriilor statului către companii

2. Amânarea pentru câteva luni a plăților companiilor către autoritățile centrale și locale

3. Garantarea de către stat a creditelor guvernamentale la condiții financiare preferențiale, până la limita corespunzătoare de două ori suma plătită de companie anul precedent pentru impozite locale și centrale

4. Impunerea de măsuri pentru amânarea ratelor către bănci și societăți de leasing fără consecințe pentru companii

5. Impunerea de măsuri care să împiedice sau să îngreuneze intrarea în insolvență pentru următoarele trei luni, ceea ce va evita blocajele din economie

În ceea ce privește Codul muncii, HORETIM susține că este nevoie de o flexibilizarea prin punerea în vigoare urgentă a două măsuri:

1. Șomajul tehnic cu plata indemnizației de către stat

2. Reducerea normei de lucru cu plata unui procent stabilit de companie (între 30% și 50%) în condițiile scutirii de contribuții salariale și impozit pe venit a acestei părți

Implicațiile coronavirusului au ramificații și în sectorul economic, nu doar în cel medical, motiv pentru care este necesară o implicare atât din partea populației, cât și din partea conducerii statului. „Întreaga societate românească trebuie să se mobilizeze pentru a trece peste acest moment de cumpănă. Trebuie să ținem seama de evoluția și gestionarea crizei la nivel mondial, dar să găsim soluții pentru ieșirea cu bine din criză a societății românești în primul rând”, a transmis Corina Macri, în numele HORETIM.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/