Încurcate sunt căile accesării de fonduri. „Avem probleme majore în implementare”

mirel pascu bocsa

Accesarea de fonduri europene presupune îndeplinirea unor criterii care pot încurca planurile anumitor primării. Spre exemplu, în Bocșa sunt mai multe clădiri care nu pot fi reabilitate cu astfel de fonduri pentru simplul fapt că nu sunt ocupate de nimeni.

Birocrația excesivă a fost una dintre cauzele care au dus la ratarea parafării unor înțelegeri în ceea ce privește închirierea unor spații din Bocșa. Primarul Mirel Pascu a dat exemplul cantinei Liceului Tehnologic „Constantin Lucaci”. „Acum un an a venit cineva să închirieze cantina. Nu am putut. Până am reușit noi să luăm avizul de la Ministerul Educației, de la ISJ, ISJ să trimită la Minister, apoi s-a modificat legea, am mai așteptat, am trimis din nou… Omul nu a mai venit. Asta este la noi cu procedurile.”

Un alt mare inconvenient îl reprezintă lipsa titlului de proprietate. Primăria Bocșa luptă de mai multă vreme să preia anumite clădiri pentru a le putea depune spre finanțare și a le reabilita.

CITEȘTE ȘI: Finanțele din Timișoara încurcă planurile Primăriei Bocșa

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

Încă un motiv pentru care clădirile degradate nu pot fi reabilitate cu fonduri europene îl reprezintă o cerință impusă, spre exemplu, de Planul Național de Redresare și Reziliență sau de ADR Vest: pentru a putea depune un proiect de reabilitare a unei clădiri este necesar ca acolo să își desfășoare activitatea o direcție, un serviciu sau o societate a administrației locale. Pentru construcțiile goale, nefolosite nu pot fi accesate fonduri.

„Multe imobile din oraș sunt degradate. Noi nu avem ce să băgăm în ele. Ce să gestionăm? Avem și clădirea de la Pescăruș. E goală. E făcută pe fonduri din vechile mandate. A fost centru de vaccinare o perioadă, acum e goală. În cazul ăsta sunt multe. Nici nu putem intra cu ele pe PNRR. De exemplu, la casa de protocol avem un DALI făcut. Am vrut să o depunem la ADR, dar dacă nu funcționează nimic în instituție, să dovedim cu o factură de gaz, de curent, nu se finanțează. E tot clădire publică și aia, doar că nu funcționează o instituție acolo. Sunt tot felul de condiții și nu reușim să ne integrăm.”, a explicat Mirel Pascu.

Primarul se gândește să dea spre închiriere construcțiile pe care le deține administrația locală, dar pe care nu le folosește, în speranța că vor exista oameni interesați ulterior și de reabilitarea lor, dacă este cazul, și astfel să fie salvate. La fel și-ar dori să se întâmple și în cazul construcțiilor pe care încearcă să le preia în administrare. „Avem probleme majore în implementare. Dacă nu vom lua măsuri, nu vom mai avea nici ce închiria, nici ce vinde, nici nimic. Eu nu vreau să le vând, aș vrea să le concesionăm, să le închiriem pe toate. Dar fără acte nu putem să facem nimic.”

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/