Liderii consiliilor județene din regiunea de vest s-au reunit la Timișoara ca să discute despre principalele priorități cu privire la alocarea celor 1,2 miliarde de euro, bani care îi revin zonei prin Programul Regional Vest 2021-2027. Fiecare din cele 4 județe și-a stabilit proiectele strategice pe care intenționează să le introducă în următorii ani.
Indicațiile de la Bruxelles în ceea ce privește folosirea banilor europeni sunt pentru proiecte din zona energiei regenerabile sau proiectele verzi care trebuie să fie cel puțin 30%. Pe de altă parte, aproape jumătate din banii care revin regiunii vor fi alocați beneficiarilor publici, restul – celor privați, s-a stabilit în Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest. Municipiile reședință de județ vor avea la dispoziție 260 de milioane de euro, la nivel regional.
„În ceea ce privește beneficiarii publici, noi avem o serie de proiecte strategice pe care le stabilim direct la consiliile județene. Proiectul nostru strategic pe Timiș este DJ 691 de la autostradă la limita de județ Arad, iar ca rezervă, o nouă coborâre de pe autostradă, în dreptul aeroportului Traian Vuia Timișoara. Acest proiect este în rezervă, e vorba de 6 km de drum, în caz că proiectul principal nu va fi implementat, avem un al doilea proiect pe care să îl putem implementa până în 2028. (…) Municipiile reședință de județ au o sumă foarte generoasă, de 260 de milioane de euro, la nivel regional. În județul nostru am reușit o prealocare pentru Timișoara de 91 de milioane de euro pentru proiecte de regenerare urbană, mobilitate, educație, investiții în anvelopări de clădiri, deci o sumă consistentă care trebuie atrasă de Primăria Timișoara 7 ani, între 2021 până în 2027. Pentru orașe avem și acolo o sumă importantă de 24 de milioane de euro, iar pentru municipiul Lugoj de 15 milioane de euro, pentru aceleași tipuri de proiecte.”, a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
În cadrul Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest a cărei președinție a fost preluată de Alin Nica s-a discutat și despre gradul de absorbție a unităților administrativ-teritoriale în ce privește exercițiul financiar anterior.
„La Consiliul Județean Timiș avem un grad de absorbție de 57%, cel mai mare din județ, dar asta nu ne mulțumește. Trebuie să ajungem cât mai aproape de 100%, mai avem un an și jumătate până putem să absorbim toți banii alocați în exercițiul anterior și să îndemnăm și primăriile de orașe, respectiv Primăria Timișoara, să mărească gradul de absorbție. Apropo, Primăria Timișoara are 26% din cei 100 de milioane contractați și sperăm să accelereze implementarea proiectelor. Sigur, sunt aici mai multe condiționalități de natură birocratică care împietează la avansarea proiectelor într-un ritm mai susținut, dar sperăm să fie depășite aceste opreliști.”, a mai declarat Alin Nica.
„Reușim să descentralizăm accesarea banilor europeni pe regiunea noastră, aducând deciziile mai aproape de noi. Este o reușită, va fi benefic pentru deciziile care urmează să fie luate și care vor face ca gradul de absorbție să fie mai mare. Aici mai sunt probleme. Nu am reușit să consumăm toți banii puși la dispoziție și acest lucru sperăm că va fi îmbunătățit. Aducerea a 1,18 miliarde de euro în regiunea noastră înseamnă o bază substanțială pentru dezvoltare și am găsit soluții să compensăm anumite diferențe între cele 4 județe; (…) există județe care stau bine și există județe care sunt mai sărace, cum este Caraș-Severin și Hunedoara.”, a spus Romeo Dunca, președintele administrației cărășene.
La Arad, proiectul strategic este de refacere a legăturilor între județ și Bihor, iar la Hunedoara, autoritățile caută să se adapteze pentru generarea de locuri de muncă. Un alt proiect care se dorește a fi realizat aici este „Drumul Regelui”, care leagă Castelul Regal de la Săvârșin de stațiunea balneară Vața. Pe de altă parte, președintele ADR Vest, Sorin Maxim, vorbește despre o altă direcție de dezvoltare, despre construirea unei agenții de inovare a regiunii care să ofere competență și cunoaștere companiilor și universităților și să facă legătura între ele.
Prin Programul Regional Vest 2021-2027, regiunea va avea la dispoziție aproape 1,2 miliarde de euro, aceasta fiind cea mai consistentă alocare de până acum. Unul din scopurile acestuia este să atenueze diferențele de dezvoltare între cele 4 județe ale regiunii.