Închisoare cu executare pentru șoferii băuți sau drogați care produc accidente mortale

accident gheorghe lazar timisoara (4)

Conducătorii auto care se urcă la volan după ce au consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise și provoacă accidente cu pierderi de vieți omenești ajung după gratiilor .

Președintele Klaus Iohannis a promulgat vineri, 7 iulie, legea care prevede că cei care comit un accident soldat cu pierderi de vieți, în timp ce se află sub influenta alcoolului, a drogurilor sau fără a deţine permis de conducere, vor fi condamnați la închisoare cu executare.

Actul normativ este cunoscut ca „Legea Anastasia”, denumită astfel în memoria fetiței de 4 ani care a fost ucisă, pe 1 iunie, în fața casei.

Legea a fost inițiată de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu.
Legea are ca obiect de reglementare completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, astfel încât să nu poată fi dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru infracţiunea de ucidere din culpă, dacă aceasta a fost săvârşită ca urmare a conducerii unui vehicul fără permis de conducere sau a conducerii unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe.

Astfel, la articolul 91 al legii menționate este introdus un nou alineat care prevede că: „Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracţiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) şi (3) dacă acestea au fost săvârşite în condiţiile art. 335 sau 336”.

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, unul dintre iniţiatorii actului normativ a precizat că legea este „concepută să prevină, să limiteze dramele rutiere şi să conștientizeze asupra consecinţelor punitive ale teribilismului la volan”.

FOTO: ARHIVĂ