Continuă disensiunile în PNL Timiș, după numirea noului lider interimar al filialei. Un edil local îi reproșează lui Marilen Pirtea că menține „bisericuțele” din partid și că se întâlnește preferențial cu anumiți primari, luând decizii „pe sub masă”. Primarul spune că îl va informa personal pe Ilie Bolojan despre „situația reală din Timiș”.
În mesajele transmise de primarul comunei Moravița pe grupul intern de comunicare al PNL Timiș și publicate în presa locală, Răzvan Brăzdău îi reproșează lui Marilen Pirtea, numit, înainte de Crăciun, președinte interimar al filialei, că ar fi avut o întâlnire cu 10 primari (din cei 37 ai partidului), catalogând fapta drept o „mizerie”. „V-ați văzut cu sacii în căruță, v-ați luat mandatele și ați început cu ceea ce știți mai bine, adică să distrugeți ce a mai rămas din PNL Timiș. Rușine să vă fie! (…) Deciziile la nivel de județ nu le puteți lua cu 10-12 primari.”, a scris Răzvan Brăzdău pe grupul intern.
Primarul de Moravița confirmă mesajele. El spune că intenționează să îl informeze pe șeful PNL de situația din filială. „Domnul interimar actual, domnul Pirtea, a făcut niște greșeli. Nu vreau să zic că îi tăiem capul. El a făcut o greșeală, a invitat câțiva colegi. Din 37, vreo 13-14. Din ce am înțeles de la ei, dânsul ar fi vrut să își facă un… sondaj. Probabil are gânduri mai de viitor. Își dorește să câștige președinția partidului. Mă gândesc că, în situația asta, a vrut să vadă ce poziție are fiecare. Dar nu fiecare coleg primar, fiecare din cei pe care i-a selectat dânsul. (…) M-a deranjat că el ne-a cerut să nu mai avem bisericuțe, să vorbim acolo toți și tot el face acest lucru. Eu sunt omul care dacă am ceva spun în față. Eu i-am transmis domnului că dacă ajung la București fac cumva să îi prezint situația din Timiș președintelui Bolojan.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Răzvan Brăzdău, primarul comunei Moravița.
Primarul comunei Gottlob confirmă tensiunile din filială și își exprimă speranța ca disensiunile să se termine cât mai curând. El spune că nemulțumirile au pornit, de această dată, de la alianțele PNL cu PSD.
„Întotdeauna au fost voci, unii nemulțumiți, dar trebuie să avem simțul măsurii. Care sunt motivele reale? Unii colegi își exprimă nemulțumiri legate de chestiuni care nu depind de filiala Timiș, diverse alianțe și asocieri. De exemplu, alianța cu PSD, că aici era toată șmecheria. Nu pot fi de acord cu ei. (…) Ce treabă are partidul cu simpatia unuia sau altuia dintre colegi. Sunt veșnic aceleași voci. E un moment critic, să contribuim la unire, nu la dezbinare. Vă spun, după nouă mandate am trecut prin toate stările astea, mai mult sau mai puțin emoționale. Eu cred în Marilen Pirtea și îl sprijin. De 20 de ani tot avem diferite păreri despre lideri sau leadership. Să punem toți mâna să facem treabă.”, a declarat Gheorghe Nastor.
În context, vă amintim că la alegerile locale din 9 iunie 2024 au existat și județe/municipii în care PSD și PNL nu au format o alianță electorală. Spre exemplu, în județul Suceava, cele două partide au candidat separat: PSD a câștigat CJ, în timp ce PNL a pierdut această poziție. Ia Iași, atât PSD, cât și PNL au propus candidați proprii pentru funcția de primar. La București și Cluj-Napoca, la fel. Iar în Constanța, PSD și PNL au avut candidați separați pentru CJ.
În Timiș, PSD și PNL au avut candidați comuni la Primăria Timișoara și CJ Timiș: Nicolae Robu (PNL), respectiv Alfred Simonis (PSD). În 58 din cele 99 de localități din județ, candidații PNL și PSD au fost adversari.
Chiar dacă „opiniile diferite sunt constructive până la un punct”, admite primarul de Ghiroda, ar trebui „să terminăm cu derapajele de genul ăsta care nu fac bine partidului”, spune el.
„Nu e momentul de tensiuni. Am trecut prin perioade agitate în ultimii ani; să ne repliem, să terminam cu derapajele de genul ăsta, care nu fac bine partidului. Opiniile diferite sunt constructive până la un punct. Suntem mai democratici decât ar trebui să fim. Oricine era la conducerea filialei existau și voci care contestau. Nu e neapărat rău… până la un punct. (…) Având în vedere contextul național, să ne revizuim puțin punctele, ideile și doctrina după care mergem, să revenim la valorile de bază ale partidului.”, a declarat Ionuț Stănușoiu pentru expressdebanat.ro.
Vasile Graur, primarul de la Lovrin, e între liberalii invitați de Marilen Pirtea la întâlnirea despre care vorbește edilul local de la Moravița.
„Am fost la întâlnire și a fost constructivă. Nu era chestia de scindări. Urma să avem o întâlnire toți primarii, câțiva au plecat la PSD, măcar noi care am rămas să fim uniți, altfel suntem praf. Dacă ne mai cheamă încă o dată, ar fi cel mai bine să fim toți. Acum e început de an, până la alegeri ar trebui să avem câteva întâlniri și să își spună toți oful, față în față. Nu am (n.r., ofuri), încă nu știu ce se întâmplă. Câte ofuri am… ce să vă spun. (…) Situația politică la nivel național e praf. Dacă noi ne batem în interior, ce facem?”, a spus Vasile Graur.
După alegerile locale de anul trecut, liberalii l-au exclus din partid pe Dănuț Groza, primarul de Sânnicolau Mare. Iar înainte de parlamentare, Sorin Munteanu de la Buziaș a confirmat că va vota PSD.
„Ați văzut care e fluctuația lui: dimineața e cu PSD, după-amiaza cu PNL. Dacă are coloană vertebrală, să stea ori la PSD, ori la PNL. A fost o ambiție a lui, după ce s-a pozat cu Grindeanu și Simonis să vină la sediul PNL. Cum poți să vii acolo la ședință când ai în spate atâtea poze și afirmații împotriva PNL? Numai la mișto, cred. Părerea mea.”, a comentat Graur.
Înainte de alegerile locale din vară, mai mulți primari liberali din județ și-au anunțat transferul la PSD. Între aceștia, Petru Roman de la Deta, Bono Cucalan de la Dudeştii Vechi, Ioan Munteanu de la Liebling, Costel Medelean – Tomeşti, Ionică Breje – Checea, Savu Luchian (ex-primar la Șandra) și mai mulți viceprimari PNL din mandatul trecut.
Marilen Pirtea confirmă supărarea unor primari, dar o pune pe seama ordonanței austerității, nu a modului în care gestionează conducerea filialei.
„Nu aș spune că sunt disensiuni. Nimic nu se rezolvă peste noapte. Desigur că, la nivel național, în rândul primarilor, indiferent de partid, există o supărare și nemulțumire privind ordonanța dată. La Timiș urmează o perioadă de construcție cu o abordare incluzivă, integratoare, unde toți cei care gândesc și acționează constructiv pentru PNL își au locul. Prea mulți ani am asistat la falii în filială și sper să fi înțeles toți că doar împreună și uniți vom consolida partidul, care trebuie să funcționeze cu reguli, principii, cultură organizațională, iar acestea nu sunt ușor de construit după ce ne-am obișnuit cu autocrație și haos, dar conștient fiind de numărul mare de oameni de bună-credință din PNL, sunt încrezător.”, a declarat Marilen Pirtea pentru expressdebanat.ro. Liderul PNL Timiș a confirmat și că președintele partidului va veni luna aceasta la Timișoara.
Filiala liberalilor timișeni a schimbat trei președinți, în ultimul an.
În 24 noiembrie 2023, Nicolae Ciucă venea la Timișoara în calitate de președinte PNL ca să medieze disensiunile din filiala condusă de Alin Nica. Întrebat dacă Nica va fi schimbat din funcție, Ciucă a râs. La câteva luni după, l-a demis din funcție. Și a dizolvat BPJ-ul. Vă reamintim că, Nica a fost validat președinte interimar al PNL Timiș, de către Biroul Politic Executiv al PNL, în octombrie 2020, după ce Nicolae Robu (învins în alegeri de Dominic Fritz) și-a anunțat demisia din fruntea filialei. Nica a fost ales președinte plin, prin vot, în august 2021 (pentru un mandat de patru ani).
După ce Nica a fost dat afară de la conducerea PNL Timiș, tot liberalii de la centru l-au numit interimar pe Vasile Blaga. Apoi l-au pus cap de listă la Senat, iar pe Marilen Pirtea – la Camera Deputaților. După ce și-a câștigat mandatul de senator, Blaga a ales altă funcție în partid, cea de secretar general adjunct, iar Pirtea a rămas la conducerea filialei.