Începe Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara | Evenimentul se extinde și în alte localități din Banat

festival literatura
po 1000x100px (3) untitled design set 970x90 px

Sub sloganul „La Vest de Est/La Est de Vest”, a XI-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), deja tradițional în orașul de pe Bega, se extinde anul acesta și în alte localități din regiunea Banatului, precum Lugoj și Jimbolia și Reșița.

Cei 14 scriitori înscriși pe afișul festivalului le vor oferi cititorilor posibilitatea de a-i descoperi în lecturi publice și dezbateri pe teme de interes, la zi.

„Tema ediției din acest an reflectă și ea preocuparea organizatorilor pentru investigarea, cu ajutorul uneltelor literaturii, a subiectelor cu greutate în agenda internațională recentă: «Cărți și hărți. Vecinătăți literare». Astfel, în prima seară a FILTM, miercuri, 26 octombrie, de la ora 18.00, în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timișoara scriitorii și publiciștii Cristian Tudor Popescu și Oleg Serebrian (Republica Moldova), moderați de jurnalista Magda Grădinaru, vor analiza felul în care hărțile reale și imaginare întâlnesc granița, cum trece istoria în literatură și cum războiul cu ororile lui ne provocă să fim lucizi și să înțelegem că e vremea să punem în dezbatere ceea ce a dus la el.”, au transmis organizatorii.

Cea de-a doua seară a festivalului îi va aduce în fața cititorilor, în Sala Barocă, pe prozatorii Oksana Zabușko (Ucraina), Faruk Šehić (Bosnia și Herțegovina) și Radu Paraschivescu, avându-l ca moderator pe jurnalistul cultural Matei Martin – trei perspective din trei puncte geografice diferite în raport cu sud-estul Europei.

Tot la Timișoara, în cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara, la Librăria „La Două Bufnițe”, cu începere de la ora 16.00, va avea loc lansarea volumului bilingv de poezie englez-român „Cross-Currents” / „Curente la răscruce” (editura Mosaique Press), în prezența poeților John Eliot, Karen Gemma Brewer, Kate Rose, Andrea Iulia Scridon și Chuck Grieve, iar a autorilor Camille Barr, Mirian Calleja, Rachel Carney, Gillian Clarke, Carmine Giordano, Donald Krieger, Christina Thatcher, în regim online.

1000x100 casinoherculane by sungarden gif card de energie dacus 1000x100

Tot joi, în 27 octombrie, sub umbrela FILTM, la Palatul Cultural (Teatrul de Vest) din Reșița va avea loc o întâlnire cu jurnalistul și scriitorul Cristian Tudor Popescu, avându-l ca partener de dialog pe scriitorul, jurnalistul și universitarul timișorean Marcel Tolcea.

Seara de vineri, 28 octombrie, dedicată poeziei înseamnă întâlnirea cu nu mai puțin de opt poeți, voci unice în peisajul literar contemporan, într-un eveniment moderat de scriitorul Cosmin Perța: Aušra Kaziliūnaitė (Lituania), Petar Matović (Serbia), Katerina Rudčenková (Republica Cehă), Grigory Semenchuk (Ucraina), Ștefania Mihalache, Cătălina Stanislav, Alexandru Higyed și Robert G. Elekes.

Tot vineri, începând cu ora 17.00, la Școala Gimnazială din Jimbolia va avea loc întâlnire cu scriitorul Radu Paraschivescu, moderată de jurnalista timișoreană Melania Cincea.

Evenimentul care încheie cea de-a XI-a ediție a festivalului va avea loc la Lugoj: sâmbătă, 29 octombrie, începând cu ora 18.00, la English Pub va avea loc o seară de muzică și poezie avându-i ca invitați pe poeta Katerina Rudčenková și pe poetul și muzicianul Adrian Mardan; gazda serii: Marilena Tudor.

versay aprilie 980x120 px banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/