Încep lucrările de reabilitare la fațada Operei Române din Timișoara. În sfârșit!

Stiri Timisoara si Resita banner cu energie geotermala

După o lungă așteptare, fațada Operei Române din Timișoara, clădirea cunoscută și sub numele de Palatul Culturii, intră în reabilitare. Marmura fațadei adăugată în vremea comuniștilor și realizată de arhitectul Duiliu Marcu peste vechea clădirea a teatrului timișorean este crăpată în multe locuri. Lucrările se impuneau, mai ales că anul 2021, când Timișoara va fi capitala europeană a culturii, se apropie și edificiul este punctul-cheie al evenimentelor.

Miercuri dimineața, amplasamentul a fost predat oficial. Primarul Nicolae Robu spune că lucrările sunt „în grafic” pentru 2021. „Clădirea are cea mai mare importanță în orașul nostru. Este importantă ea însăși, ca și clădire-monument, importantă prin ceea ce sălășuiește în ea. A durat foarte mult din momentul în care ne-am propus să reabilităm clădirea, până când, iată, putem să predăm amplasamentul. Dar, când e vorba de clădiri atât de importante, se impun să fie filtre multiple și să se acorde o atenție aparte, care să garanteze că în final, iese ceea ce vrem. Acest stadiu este încă suficient de bine plasat în timp, încât să putem avea lucrările finalizate înainte de începere exercițiului nostru de capitala europeană a culturii în 2021. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni. Desigur că vom avea grijă să există o mobilizare corespunzătoare a tuturor celor implicați”, spune primarul Timișoarei.

În astfel de cazuri, se impune și supravegherea arheologică, dar specialiștii cred că sunt șanse mici să se găsească ceva ce ar putea prelungi termenul lucrărilor cu descărcare arheologică. „Se va interveni la fundație, se va săpa, pentru a se identifica starea, și, se vor face injectări cu scop de consolidare. Asta pe lângă intervențiile la fațadă. Specialiștii spun că nu se așteaptă să fie mari probleme, nu se așteaptă să fie descoperiri arheologice, dar o astfel de lucrare într-un astfel de areal, întotdeauna se desfășoară sub supraveghere arheologică și sigur, când sunt descoperiri care o impun. Atunci se trece la cercetare arheologică, până la descărcare arheologică. Deci noi începem cu această rezoluție de supraveghere arheologică și lucrările care se fac vor fi astfel organizate încât să nu perturbăm activitatea din interior. Se va lucra mai întâi pe un flanc și se va face un acces securizat spre poartă principală. După ce se termină pe flancul respectiv, se va trece la flancul celălalt. Altfel, perturbarea va fi minimizată. O anumită perturbare va exista, dar activitatea poate decurge fără probleme. Se va lucra cu schelă mobilă ca să nu se prindă în ziduri”, a explicat primarul.

Terasa din zonă va dispărea la un moment dat

Stiri Timisoara promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

În ceea ce privește marmura de pe fațadă, bucățile degradate vor fi înlocuite. Deocamdată, autoritățile nu pot estima procentul. Sigur se știe că la un moment dat, terasa cafenelei din zonă va dispărea, când lucrările o vor impune. „În acest moment nu putem spune exact procentul. E o cantitate destul de mare de piatră crăpată. Jos putem vedea câteva, sus, unde s-a făcut analiza, nu vedem exact. Dar pe harta degradărilor apar. Terasa va dispărea în momentul în care se va interveni pentru săpături acolo. Evident, ni s-a promis din partea primăriei că  vom primi, în acel moment, un plan de dezasamblare al terasei. Se vor face acele injectări necesare și după aceea, va fi pusă la loc cu acordul proprietarului”, a explicat Sorin Predescu, șeful Direcției de Cultură Timiș.

La predare a fost prezent și Mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan Selejan, care a fost foarte interesat de unde vin banii pentru o astfel de lucrare. Edilul a spus că municipalitatea reabilitează lucrările, iar apoi, încearcă să recupereze bani din fonduri guvernamentale sau europene. Mitropolitul a spus că speră că fațada să arate bine în septembrie 2020, când în centrul orașului va avea loc în eveniment religios ortodox, dedicat tinerilor. „Nădăjduim că în piața aceasta vor fi câteva mii de tineri din țară și din străinătate cărora am dori să le arătăm și partea culturală și spirituală a orașului Timișoara. Aici este teatru, opera, ca o candelă de cultură de aici din părțile bănățene. Toți cred că încă mai aveam în mintea noastră cele ce s-au petrecut în 1989 în piața aceasta. În față se află catedrală, iată două candele de lumină și de credință din Banat”, a spus ÎPS Ioan Selejan.

Valoarea contractului este de 3.919.405,13 lei, la care se adaugă TVA. Executantul lucrărilor este SC Alex-Dia Construct SRL – lider (partea de execuţie) şi SC Titzunaco SRL – subcontractor (partea de proiectare).

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200 Stiri si Publicitate in Timisoara si Resita 1000x100 edb
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/