Încep alegerile interne pentru președinția USRPLUS. Opțiunile celor din Timiș

fritz mos

Primarul Timișoarei Dominic Fritz, vicepreședintele CJ Timiș, Cristian Moș, și consilierul județean Raul Olajos au anunțat, pe grupurile interne ale formațiunii, opțiunile pentru viitoarea conducere a partidului format în urma fuziunii dintre USR și PLUS. Alegerile interne pentru președinția USRPLUS încep în 15 septembrie, de la ora 10. 

În mesajul transmis colegilor de partid, primarul Dominic Fritz a invocat actualul context politic despre care spune că este unul „complicat, care arată mai mult ca un câmp de război”.

„Nu există partid care să nu ne vrea dispăruți, pentru că acum, după aproape 9 luni de guvernare, ceea ce bănuiau despre noi s-a și confirmat în practică: nu suntem la fel. Nu tranzacționăm principii, nu ne uităm promisiunile față de alegători și mai ales nu ne agățăm de scaune și de putere pentru că scopul nostru e mai mare și miza noastră este pe termen lung. Președintele pe care ni-l alegem ne va conduce prin acest câmp de bătălie, fără aliați alții decât simpatizanții noștri, spre alegerile din 2024. Am cântărit mult decizia mea, mai ales pentru că pe doi dintre candidați, pe Dan Barna și Dacian Cioloș, îi cunosc îndeaproape, îi respect mult pe amândoi ca oameni și ca politicieni. Opțiunea mea, pentru Dan Barna, are ca fundament și experiența ultimelor săptămâni, dar nu numai.”, a spus Dominic Fritz.

Despre Dan Barna, Dominic Fritz spune că a fost un vicepremier bun, „cel mai bun pe care l-a avut până acum Guvernul României”. 

„Dan Barna a fost căpitanul echipei care a construit dintr-o mișcare un partid. A canalizat energia civică a unui grup de entuziaști spre acțiune politică. Azi avem o bază locală puternică, cu primari, viceprimari, consilieri locali și județeni. A fost un vicepremier bun, cel mai bun pe care l-a avut până acum Guvernul României: prezent, activ, luptător, urmărind cu încăpățânare obiectivele pe care ni le-am stabilit pentru guvernare. Dar materialul din care e făcut un om politic se vede mai ales în momente de criză. Este nevoie de un curaj exponențial mai mare să pleci de la putere decât să rămâi la putere și Dan Barna a avut acest curaj. (…) Nu cred că PNL nu a luat în calcul, înainte de demiterea lui Stelian Ion, faptul că și noi suntem înaintea unor alegeri interne. Dar a pariat, din nou și greșit, că nu pleacă câinele de bunăvoie din măcelărie, așa cum am auzit că se spune aici: pentru noi România nu e măcelăria politicienilor. Hotărârea mea este să-l susțin și să-l votez pe Dan Barna președinte al USRPLUS, care m-a convins, în ultimele luni, că este un lider și un om de stat, și pentru vremuri bune și pentru cele grele.”, a continuat Fritz.

ciolos

La rându-i, Raul Olajos, fostul președinte PLUS Timiș, și-a arătat susținerea pentru Dacian Cioloș la șefia partidului. În mesajul transmis colegilor, Olajos face referire la o discuție pe care a avut-o cu alpinistul timișorean Horia Colibășanu.

„L-am întrebat cum de el reușește să urce vârfurile de peste opt mii de metri fără oxigen suplimentar și alții nu, deși se antrenează la fel de mult. Modest, ca orice mare performer, mi-a spus că pe lângă multă muncă este nevoie de anumite date genetice pentru a performa în alpinismul mare. Capacitatea pulmonară este una dintre aceste condiționări. Adică muncă și bună intenție nu sunt suficiente, ele trebuie dublate și de date genetice. Ca să continui raționamentul lui Horia, nu cred că poți performa la cel mai înalt nivel în baschet fără să ai o înălțime optimă, mai în glumă, nu cred că Leonard Doroftei mai ajungea campion WBA cu Titi ‘Prosop’ antrenor. Deși sunt convins că a fost un bun antrenor, la un anumit moment, util în evoluția campionului mondial. Când spun că Dacian Cioloș este opțiunea mea categorică pentru funcția de președinte USRPLUS, asta am în vedere: are datele genetice pentru a performa în această funcție și ne poate duce acolo unde ne dorim, la procentele care să ne permită o reformă a statului în profunzime. Asta nu înseamnă ca Dan Barna nu are meritele lui și abilitățile lui. Și da, nu îl ‘trădați’ pe Dan Barna daca optați pentru Dacian președinte, în acest moment. Pentru că vrem să câștigăm Liga Campionilor și nu ne mulțumim cu titlul de vicecampion național.”, a spus Raul Olajos.

Vicepreședintele CJ Timiș, fostul președinte USR Timiș, Cristian Moș optează pentru Dan Barna.

„De la Dan am învățat că un lider rămâne mereu lângă oamenii săi. Că indiferent de cât de diferite ne sunt opiniile la un moment dat nu trebuie să uităm motivul pentru care am intrat în politică, valorile cu care am intrat și energia de care avem nevoie zi de zi pentru a putea naviga mai departe prin apele astea. Când Dan spunea că pentru a schimba România trebuie să o guvernăm unii spuneau că asta e imposibil, că e o naivitate să credem că vom ajunge prea curând la guvernare. Dar am ajuns acolo și am demonstrat că avem cei mai competenți și capabili oameni care pot guverna țara. Am construit de la zero alături de Dan, Drulă, Ghinea și mulți dintre voi, cei care ați ales să nu stați deoparte.. dar ăsta a fost doar începutul. Mai departe e mare nevoie să ne folosim de tot ce am învățat până acum și să rămânem uniți și focusați pe ce avem de muncit mai departe.”, le-a spus Cristian Moș colegilor de partid.

În cursa pentru șefia USRPLUS s-au înscris Dan Barna, Dacian Cioloș și senatorul de Brașov Irineu Darău. Congresul pentru desemnarea noii conduceri a alianței va avea loc pe 2 octombrie.