Peste 25 de incendii de vegetație uscată, care au afectat mai mult de 350 de hectare de teren, au avut loc în ultimele 24 de ore în Caraș-Severin.
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” Caraș-Severin, sprijiniți de angajați ai Direcției Silvice Caraș-Severin, voluntari și localnici, au acționat pentru stingerea flăcărilor, însă în unele zone intervențiile echipajelor se dovedesc a fi dificile din cauza terenurilor abrupte și accidentate, ceea ce face imposibil accesul cu autospeciale de stingere, a transmis în această dimineață Instituția Prefectului Caraș-Severin.
Pentru a se stabili locul, amploarea incendiului, dar și modul de intervenție, au fost efectuate recunoașteri cu o aeronavă (elicopter) de la Punctul Aeromedical Caransebeș.
Reprezentanții Prefecturii Caraș-Severin spun că „aceste situații de urgență se produc pe fondul utilizării de către cetățeni a focului deschis pentru arderea resturilor vegetale din curți, grădini și de pe terenuri, însă conditiile de vânt și nerespectarea măsurilor obligatorii de protecție constituie elemente care întrețin și favorizează propagarea focului. Această practică de sezon are efecte dezastruoase atât pentru terenurile agricole, pentru suprafețele împădurite și pentru locuințele învecinate cât și pentru habitatele naturale, producând pagube importante și, uneori, chiar victime umane”.
Pe această cale, autoritățile cărășene reamintesc cetățenilor că sunt obligați să respecte normele legale privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate, indiferent de forma de proprietate a terenului. „Deși specialiștii în domeniu atrag atenția că incendierea vegetației uscate are efecte negative asupra solului, iar odată cu arderea resturilor vegetale se distruge și microfauna folositoare de la suprafața solului, aceasta continuă să fie, din păcate, cea mai întâlnită practică în activitățile de igienizare a terenurilor”, se mai arată în comunicatul de presă remis de Instituția Prefectului Caraș-Severin.
Sancțiuni pentru nerespectarea legii și excluderea de la plată pentru fermieri
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.
De asemenea, normele pe care fermierii trebuie să le respecte pentru a primi plăți directe sau anuale interzic arderea miriștilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Nerespectarea de către fermieri a acestor norme poate duce la reducerea plăților sau excluderea de la plată a uneia sau a mai multor scheme de sprijin accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulți ani.
FOTO/VIDEO: ISU „Semenic” Caraș-Severin