INCENDIAR. Execuții la ordin politic în Poliția Municipiului Reșița! Beții crunte cu interlopi, mușamalizări și legături penale!

Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, în special Poliția Municipiului Reșița, se află din nou într-o lumină negativă și asta ca urmare a unor dezvăluiri din interior, dintr-un sistem bolnav, plin de nemernici, după cum a scris polițistul pensionar Adi Nica în cartea recent lansată.

„M-am apucat să scriu după evenimentele petrecute în vara anului 2013 la Poliţia Municipiului, odată cu debarcarea fostului comandant Cornel Băjău, cu care am fost onorat să lucrez şi care nu merita tratamentul care i s-a aplicat”, a spus mai întâi autorul. Nica se referă la cheful de pomină dintr-un local situat în centrul Reșiței, pe care l-a organizat cu ocazia zilei sale de naștere și la care au participat mai multe personaje controversate, printre care și interlopul Komnyes Ocsi Şafar, din Dealul Crucii. În presă au fost „scăpate„ la acea vreme două fotografii, în care comisarul șef Cornel Băjău, șeful Poliției Reșița, apărea în ipostaze deloc potrivite cu interlopul respectiv. Cazuri ca la Reşiţa sunt în toată ţara, mai spune Nica. Dacă e adevărat, și e foarte posibil să fie așa, este foarte grav. Dar asta ar fi trebuit să împiedice debarcarea lui Băjău?! „Nu merita tratamentul care i s-a aplicat și răzbunarea asupra sa, toate acestea pentru faptul că a refuzat orice colaborare cu puternicii oameni politici locali de la acea vreme. Era cunoscut faptul că se dorea înlăturarea lui Băjău și aducerea în locul său a unui polițist agreat de fostul primar”, a dezvăluit Ani Nica în cartea „Nemernicia unui sistem bolnav”.

Ieșit din sistemul bolnav, Nica merge mai departe cu dezvăluirile: „Băjău se făcuse vinovat pentru participarea sa la ziua mea de naștere, zi care se consumase într-un local din oraș, nicidecum la domiciliul interlopului, așa cum au speculat unii prieteni de polițiști din inspectorat, localul fusese închiriat, interlopul cu pricina fiind unul din cei mai buni colaboratori cu care am lucrat, nu numai eu, ci și alți polițiști de la Municipiu și Inspectorat”. Autorul este convins că dacă nu exista acel chef și nu apăreau pozele în presă, lui Băjău, mai devreme sau mai târziu, i s-ar fi găsit un nod în papură, pentru că schimbarea sa din funcție era obligatorie.

Nica mai povestește în carte că interlopul respectiv l-a ajutat să prindă mai mulți hoți, mai mulți decât ar fi fost în stare să încătușeze cinci polițiști. Și mai povestește că i s-a propus un troc, să accepte mutarea la Administrativ și atunci niciun coleg de la judiciar nu avea să fie sancționat în vreun consiliu de disciplină, totul urmând să fie mușamalizat rapid. Nica face în carte și un „autodenunț” în sensul că a apelat chiar el la un politician local și astfel a ajuns să fie uns șef de post la Ezeriș, de unde s-a și pensionat zilele trecute.

Cel puțin o parte din dezvăluirile fostului polițist sunt deja demonstrate. La cheful cu interlopi n-au participat doar sărbătoritul, Adi Nica, și șeful de atunci al Poliției Municipiului Reșița, Cornel Băjău, ci un număr foarte mare de polițiști. Unii s-au urcat pe scaune, alții și-au rupt chiar și hainele de pe ei și s-au ținut de gât cu indivizi certați grav cu legea.

Grigore Stolojescu, comisarul-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Caraş-Severin la acea dată, comenta situația astfel: „au fost constatate anumite abateri şi s-au dat sancţiuni, pentru că mai sunt alţi şase lucrători ai Poliţiei Reşiţa cercetaţi în aceeaşi cauză. E foarte clar că a fost afectată imaginea Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi a Poliţiei Române în general”.