„Încăpățânarea și incapacitatea de a te sfătui cu cei care aveau experiență mai mare în administrație duce în situația în care suntem”

Fostul viceprimar liberal al Timișoarei de pe vremea administrației Robu reclamă haosul din Primăria Timișoara și critică actuala conducere pentru că nu a inițiat niciun proiect nou. În privința activității primarului Fritz, Dan Diaconu spune că există discrepanțe mari între ceea ce s-a promis înainte de alegeri și realizările efective din primii doi ani de mandat. 

„Activitatea primarului aș spune că e departe de ce s-a clamat în campania electorală. Din păcate, pe zi ce trece, pe mine mă sperie parcă mai puțin faptul că nu există realizări în sine și că toate proiectele implementate sunt cele moștenite, cât ceea ce mă sperie și mă mâhnește este diferența de valori între ceea ce se clama înainte sau în timpul campaniei și ce se întâmplă acum, fie că vorbim de transparență, politizare sau nu a unor structuri, colaborare și participare în luarea deciziilor. Pragmatic, problema pe care o văd pentru următorii mai mulți ani este faptul că nu există absolut niciun proiect nou, ceea ce înseamnă că, spre exemplu, următorul exercițiu financiar al UE ne va găsi fără astfel de proiecte. Și iată că ne găsește și PNRR fără astfel de proiecte și asta va fi dureros pentru oraș și pentru oricine va prelua această administrație în 2024.”, a declarat Dan Diaconu, consilier local PNL.

Diaconu este de părere că aducerea unor oameni cu experiență în administrație ar fi o soluție pentru Timișoara.

„Aș spune că încăpățânarea și incapacitatea de a te sfătui poate cu cei care aveau experiență mai mare în administrație sau de a aduce expertiză în administrație duce, cred, acum, în situația în care suntem, pentru că da, real, fie sunt proiecte fanteziste care sunt scoase la licitație de proiectare de nenumărate ori la sume exorbitante și unde nu vine nimeni la licitație pentru că e imposibil de realizat un astfel de proiect fie, pur și simplu, unele proiecte anterioare sunt abandonate sau puse pe linie moartă, unele având chiar contracte de execuție. Nu știu ce se va întâmpla în viitor. Următorii ani sunt acoperiți cu proiecte din fosta administrație care își vor urma cumva drumul lor pentru că au fost lăsate cu finanțare europeană, ar trebui să se închidă într-o perioadă acceptabilă ca timp, cu condiția să nu încerce să le modifice așa cum au făcut-o pe Cetății unde au pierdut 1 ha de spațiu verde odată cu aceste modificări.”, a mai spus Diaconu.

Întrebat dacă ar fi putut lucra cu Dominic Fritz, din postura de viceprimar, Diaconu a spus: „Nu cred, așa cum arată situația administrativă actuală și cea politică. Îmi este greu să mă gândesc la care mi-ar fi putut fi locul acolo în primărie. E, din păcate, la doi ani după alegeri, un haos administrativ cumplit în acea instituție, un haos care cu greu va putea fi reparat, din punctul meu de vedere. De altfel, drumurile s-au despărțit și politic destul de repede la începutul acestui mandat, așa că nu îmi dau seama ce rol aș fi putut avea într-o astfel de administrație. De astfel, nici nu s-a pus problema în vreun moment de un astfel de post.”