Odată cu explozia tarifelor la energia electrică și gaze naturale, încălzirea cu lemn a locuințelor pare a fi o măsură mult mai avantajoasă și mai puțin costisitoare pentru buzunarele consumatorilor.
Populația din mediul urban, cu acces la alte surse de încălzire decât lemnul, vorbește tot mai rar despre folosirea acestuia drept combustibil. În plus, utilizarea lemnului pentru foc a început sa fie privită cu ochi mai putini buni, pentru că este considerată un mijloc de poluare și o cauză a defrișării pădurilor.
Totuși, specialiștii din domeniul silvic, au o cu totul altă părere, considerând că există avantaje în folosirea lemnului ca sursă de încălzire, dacă acesta este folosit în mod responsabil și în instalații de foc bine realizate.
„Adevărul este că folosirea responsabilă a lemnului în cadrul unor instalații pentru foc bine realizate are mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Atunci când știi ce tip de lemn să folosești și cum să-l utilizezi, ai șansa de a economisi până la 50% parte din cât ai plăti pe o încălzire cu alte resurse. Dar condiția este să utilizezi lemnul uscat.”, spune Ion Tabugan, directorul Direcției Silvice Caraș-Severin.