Castelul Huniade și Biblioteca Județeană Timiș au fost selectate pentru finanțare în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic.
Ministerul Dezvoltării a aprobat lista de imobile care vor primi finanțare în cadrul Programului național de consolidare a clădirilor cu risc seismic. Între acestea sunt școli, edificii socio-culturale, blocuri de locuințe, clădiri administrative și sanitare. Din Timiș, trei proiecte au fost selectate. Este vorba de Castelul Huniade, sediul Bibliotecii Județene „Sorin Titel” din Piața Libertății și liceul din Jimbolia.
„Am fost selectați dintr-un număr de 50 de proiecte la nivel național, cu două obiective de investiții pe Programul național de reabilitare a clădirilor cu risc seismic, gestionat de Ministerul Dezvoltării, și mă refer aici la 30 milioane lei pentru consolidarea Castelului Huniade, cea mai veche clădire-monument istoric de aici, din Banat și din județul nostru, respectiv încă 17,2 milioane de lei pentru reabilitarea și consolidarea Bibliotecii Județene Timiș, din Piața Libertății. Această clădire a fost inclusă și printre obiectivele de infrastructură în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii Timișoara 2021, însă a fost scoasă ulterior din acest program.”, a anunțat Alin Nica, președintele CJ Timiș.
Când încep lucrările la Castelul Huniade?
Ca să reabiliteze Castelul Huniade, închis publicului de peste 15 ani, administrația județeană a estimat că are nevoie de 40 de milioane de euro. Deocamdată nu are toată suma. Are însă patru posibile surse de finanțare.
„Trei dintre aceste direcții sunt aproape concretizate și mă refer la cea prin proiectul pe PNRR pentru care oficial am primit confirmarea că am primit 4,2 milioane de euro TVA inclus. Iată cea prin Programul național de consolidare a clădirilor cu risc seismic de de 30 de milioane de lei, aproximativ 6 milioane de euro – iarăși s-a concretizat. Cele 8,5 milioane de euro pe care noi le avem prevăzute ca proiect strategic special pentru Castelul Huniade, pe programul România – Ungaria, sunt iarăși o certitudine, pentru că este aprobat de Comisia Europeană. Avem în total 18,7 milioane de euro. Cam 18,7 milioane de euro aveam în proiectul tehnic pentru clădire, strict pentru consolidare, renovare și refuncționalizare. Diferența până la 40 de milioane de euro însemna acoperirea curții interioare, dotările necesare și celelalte elemente pentru punerea în valoare a clădirii. Dar aceste 3 finanțări sunt esențiale pentru aducerea clădirii în stadiul de clădire în siguranță și reamenajată. A patra direcție era, evident, bugetul local, unde chiar am zis și reafirm acest lucru că suntem dispuși să luăm un credit pentru a duce la bun sfârșit această investiție.”, a mai declarat Alin Nica.
Deocamdată nu există însă o estimare cu privire la momentul în care ar putea începe efectiv lucrările: „Sunt două finanțări separate, ar fi dificil să avem doi constructori în același timp pe șantier. Atunci trebuie să gândim să uniformizăm aceste surse de finanțare și să le folosim împreună și coordonat. (…) Abia am câștigat finanțarea, așteptăm să terminăm proiectul tehnic, să îl aprobăm în Consiliul Județean. (…) Vă anunț, iarăși cu bucurie, că am reușit să îi convingem pe cei din comisia de la Ministerul Culturii să ne dea avizul inclusiv pentru această acoperire a a curții interioare. Nu tăiem copacii, vrem să protejăm tot ce avem ca patrimoniu natural sau cultural.”