Încă 7 localități introduse de Ministerul Turismului în lista zonelor cu prioritate la investiții. Ghici câte din Banat!

Ministerul Turismului a promovat, alături de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, o Hotărâre de Guvern care introduce încă 7 localități, din 6 judeţe, în lista zonelor cu potențial turistic ridicat, se arată într-un comunicat al ministerului.

„Unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în această listă vor avea prioritate la obținerea finanțărilor nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice”, se arată în comunicat, potrivit Mediafax.

Potrivit Ministerului Turismului, zonele incluse – prin actul normativ adoptat în ședința Executivului din 29 august 2018 – în lista unităților administrativ-teritoriale cu resurse turistice mari sau foarte mari sunt: Breaza, Siriu (judeţul Buzău), Oncești (Maramureș), Mitreni (Călărași), Turcinești (Gorj), Hoghilag (Sibiu), Vîrșolț (Sălaj). Deci, nicio localitate din Banat.

Actul normativ prevede actualizarea Anexelor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 142/2008 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național – Secțiunea a VIII-a – zone cu resurse turistice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 190/2009. „Zonele cu resurse turistice au șanse mai mari în atragerea finanțărilor nerambursabile. Astfel, proiectele de infrastructură turistică vor fi promovate cu prioritate în cadrul programelor naționale, regionale și județene de dezvoltare”, se mai arată în comunicat.

„Cu banii pe care îi pot obține grație acestei noi clasificări, autoritățile locale pot dezvolta tot ceea ce înseamnă infrastructură turistică”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Potențialul turistic al unei zone este determinat de existența resurselor turistice, fie ele naturale sau antropice, și este clasificat conform unei metodologii elaborate de Ministerul Turismului și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.