În Timiș, lemne scumpe la particulari, dar mai ieftine la ocoale silvice

Iarna se apropie cu pași re­pezi și „încinge” prețurile materialului lemnos. La Lugoj, greu se mai găsește lemn de foc sub 300 lei/metru ster.

Metrul ster este o unitate de măsură folosită pentru stivele de lemne de foc, în care se ține cont și de spațiul rămas după stivuire. Mai exact, o stivă de un metru ster ocupă același volum ca o stivă de un metru cub, însă cantitatea de lemne este mai mică din cauza modului cum sunt aranjate bucățile de lemn tăiate și spațiului rămas între acestea. Din acest motiv, prețul unui metru ster de lemn de foc poate fi semnificativ mai mic decât pentru un metru cub. La Lugoj însă, în această perioadă, cel puțin la particulari prețurile au început să crească, astfel că tarifele pot trece și de 450 de lei pentru un metru ster de lemn de foc.

„Eu mai am cer, care e un lemn foarte bun la prețul de 300 de lei, aici în Lugoj. Îl car cu camioneta, în care pot încărca maxim șase metri steri. Totul se face cu acte în regulă. Dacă ies din Lugoj, costurile sunt mai mari, deoarece înseamnă motorină mai multă și uzura mașinii”, a spus unul dintre particularii care se ocupă cu aprovizionarea cu lemne a locuitorilor din zonă. Nici resturile rezultate de la gatere nu sunt mai ieftine şi va­riază între 350 de lei și 400 de lei/me­tru ster netăiat.

Lu­go­jenii şi făgeţenii, aflaţi pe raza ocoalelor Lugojana, Lu­goj, Făget şi Coşava îşi pot achiziţiona în această pe­ri­oa­dă lemne şi de la stat. Conform legii, cei care au nevoie de lemne trebuie să depună o cerere la sediul unităţii administrativ teri­to­ria­le pe raza căreia îşi au do­miciliul şi pe raza căreia există pădure de stat, apoi cei din administraţia locală centralizează cererile şi trans­mit ocoalelor silvice ne­cesarul de lemn pentru po­pulaţie.

„Avem cantităţii nelimitate, așa că așteptăm pe cei care doresc lemne să ne viziteze la sediul instituției. La lemne, diverse tari, cum spunem noi tariful e de 340 de lei pe metru cub (nr: un metru cub are 1,68 metri steri),  iar la diverse moi prețul e de 230 de lei. Masa lemnoasă se găsește în depozitul nostru de pe strada Traian Vuia. Asigurăm și transport, dar se plătește separat, costurile fiind calculate în funcție de distanță”, ne-a spus Ale­xandru Pongracz, şeful Ocolului Silvic „Ana Lugojana” din Lugoj, aflat pe strada Salcâmilor, la ieșirea din Lugoj către Făget.

Prețurile sunt stabilite de Direcția Silvică Timiș pentru toate ocoalele din Lugoj. Legea 175, completată, prevede că şi proprietarii de păduri, care deţin până la 30 de hectare şi le-au fost preluate pădurile în pază, pot beneficia de masă lemnoasă. Statul le o­fe­ră cinci metri cubi pe an şi pe hectar, însă chiar dacă deţin 30 de hectare nu se pot primi lemne pentru mai mult de 10 hectare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/