În Reșița sunt o grămadă de samsari care plătesc impozite mizerabile!

Consilierii locali reșițeni au rotunjit taxele și impozitele ce vor fi plătite în 2017 de persoanele fizice și juridice, acestea suferind mici corecții față de anul trecut, corecții care nu înseamnă însă creșteri semnificative. Cel puțin nu pentru persoanele fizice.

Primarul Nelu Popa a explicat în plenul Consiliului Local de ce a fost nevoie să se intervină în anumite cazuri, în special în cele legate de subevaluarea imobilelor societăților comerciale care înseamnă de fapt impozite foarte mici plătite către bugetul local. Avem birouri la Blocul 800 care se închiriază cu 13,52 lei pe lună! Este o situație inacceptabilă. E un preț mai mic decât al unui pachet de țigări! (…) În Reșița, sunt în momentul de față o grămadă de samsari, care au imobile evaluate la valori foarte mici preferând să plătească 5 la sută din acele valori decât să-și reevalueze imobilele. Atunci noi avem dreptul legal să mai adăugăm 50 la sută la acele 5 procente. În Reșița sunt imobile în zone centrale pentru care se plătesc impozite egale cu cele pentru unele case. Vorbim de suprafețe de sute și chiar mii de metri pătrați”, a exemplificat primarul Reșiței.

Pentru că la un moment dat s-au adus în discuție UCMR și CSR, care au în proprietate foarte multe imobile, Nelu Popa a ținut să explice că acestea nu vor fi afectate în vreun fel, proprietățile celor doi angajatori fiind evaluate o dată la trei ani și, ca atare, nu vor trebui să plătească 7,5 la sută. Singurul risc este ca unii care au plătit jenant de puțin să plătească ceva mai mult, dar nu foarte mult”, a spus edilul-șef.

La finele ședinței Consiliului Local, primarul Nelu Popa a oferit și alte exemple incredibile. În Reșița există imobile pentru care se plătesc impozite mizerabile, la nivel de impozite de apartament! Vorbim de centre comerciale unde desfășoară activități în chirie tot felul de antreprenori. Îi putem duce de la 1 la 5 la sută și cu un adaos de încă 50 la sută și, de fapt, ajungem la 7,5 la sută, dar tot din acea valoare derizorie. Așteptăm să vedem dacă anul acesta își reevaluează clădirile și avem și mijlocul prin care le putem cere o evaluare independentă a unor evaluări făcute înainte de 2015. Eu pe această cale încerc amiabil să-i determin să se conformeze voluntar, să-și recalculeze impozitele și să vină să plătească impozite corecte și cinstite”, a declarat Popa.