În Primăria Fârliug nu mai merge „pe ochi frumoși”!

Ioan Borduz candidează din nou la Farliug

Afacerile șmecherești făcute de Primăria Fârliug cu firmele de casă ale liberalei edil-șef, prin ocolirea licitațiilor, se termină după alegerile de duminică!

Adriana Sărăor, primărița Fârliugului, n-a fost dată deloc degeaba de către Agenția Națională de Integritate pe mâna procurorilor de la Parchetul General! E doar chestiune de timp până când instanțele de judecată o pot interzice în funcția de primar, ea răspunzând deocamdată penal pentru că a amestecat interesele personale și ale apropiaților cu administrația publică. Mult mai devreme sunt pe cale să o trimită acasă cetățenii din Fârliug, nemulțumiți atât de lipsa de transparență în cheltuirea banului public, cât și de faptul că timp de 4 ani nu s-a întâmplat mare lucru. Cu excepția biroului primăriței Sărăor, amenajat ca pentru o prințesă, la prețuri pe care nu și le permite niciun privat.

Și cum singurele realizări ale Adrianei Sărăor sunt câteva din proiectele inițiate în mandatul trecut, oamenii din Fârliug îi cer lui Ion Borduz să revină în funcția de primar. Rugat și se colegii săi din PSD, acesta a acceptat să se întoarcă, mai ales că are garanția unor investiții importante, imediate. Așa cum e și garanția că drumurile județene vor fi puse la punct datorită lui Silviu Hurduzeu, acesta anunțând deja că renunță la Parlamentul României pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

„Când am venit eu primar, în comună nu exista telefonie fixă. Am reușit să rezolv acest lucru în decurs de o lună-două, după ce mi-am luat mandatul în 2000. Am adus televiziunea atunci, inclusiv internetul. Imediat după aceea am accesat un proiect pentru școala din Fârliug, prin care am adus foarte multe calculatoare. Școala arăta jalnic, cu latrină în curtea școlii, cu încălzire cu sobe de teracotă. Am reușit să rezolv și această problemă. În mai 2005, am inițiat un proiect de suflet intitulat „Fii satului se întorc acasă”, am reabilitat Primăria, am început cu asfaltarea drumurilor. La terminarea ultimului mandat, aproape 90% din drumurile celor șase sate aparținătoare au fost asfaltate. S-au mai asfaltat în 2021, dar pe un proiect al subsemnatului, pe la Scăiuș au mai fost câteva, și de atunci nu s-au mai asfaltat în acești patru ani nici măcar un metru. În 2009 am introdus apa curentă în cele trei sate: Scăiuș, Dezești și reședința de comună Fârliug. În 2020, atunci când am încheiat mandatul, am lăsat și în celelalte trei sate, Remetea Pogănici, Valea Mare și Duleu, iar în acești 3 ani și jumătate au reușit să finalizeze acele lucrări, pe care așa cum vi-am spus, proiectul l-am câștigat și l-am dus așa într-o proporție de 60% spre finalizare. Lucrarea a fost făcută jalnic.

În cele trei sate, Fârliug, Dezești, Scăiuș, unde s-a introdus apa în anul 2009 și până în anul 2024, nu au fost necesare atâtea intervenții, atâtea defecțiuni la sistemul de aducțiune al apei câte sunt acum în cinci luni de zile. Aproape săptămânal se face câte o intervenție. Ba la Remetea Pogănici, ba la Valea Mare, ba la Duleu și, culmea că, aceaste intervenții de reparații ar trebui făcute la o firmă de mentenanță, și nu din banii Consiliului Local și de către angajații de la Gospodăria de Apă din Dezești”, spune Ioan Borduz, candidatul PSD pentru Primăria Fîrliug.

Borduz mai spune că are în plan și păstrarea marii părți a consilierilor locali, inclusiv a actualului viceprimar al comunei.

„Vom avea mult de lucru, pentru că mă preocupă în mod deosebit centrul comunei fiind situat între dealuri. Atât cât este el, centrul ne poate permite să accesăm niște fonduri europene, eventual prin PNRR, să facem un centru cât de cât pe măsura dorințelor locuitorilor acestui sat. Ne lipsește o sală de sport, deși avem șase sate. Ne-am propus cât de repede să accesăm un proiect european să construim o sală de sport, deși din păcate, paradoxal în 2004 când am ajuns la primărie, aveam 300 de elevi în toate cele șase sate, în trei dintre ele: Scăiuș, Remetea Pogănici și Fârliug am avut clasele I-IV și grădinița. Niciuna dintre ele nu mai există, toți copii sunt concentrați pe școala din Fârliug și pe grădinița din Fârliug, deci practic s-a înjumătățit populația, în 20 de ani.

Candidatul PSD susține că mai trebuie modernizate încă 2-3 străzi care nu sunt locuite, niște capete de poduri pe la Dezești, acestea reprezentând cam 10% din căile de rulaj din străzile comunei.

Face parte din PSD din 2016 și merge până la capăt cu acest partid, iar din punct de vedere al mandatului Borduz mai afirmă că va fi ultimul și asta datorită vârstei.

„M-a determinat Măria Sa, oamenii din comună, la care țin foarte mult și ei la mine, drept dovadă că foarte mulți dintre ei m-au rugat să revin. Mai sunt câteva lucruri care nu sunt în ordine. Eu nu mi-am propus să o denigrez pe doamna primar, însă în ultimul timp face niște greșeli absolut impardonabile, în sensul că se abate total de la prevederile legale. În două luni a organizat la primăria comunei, deși Guvernul spune că bugetarii și bugetele sunt în foarte mare criză, două concursuri de angajare, unul pentru postul de secretar și o persoană pe postul de urbanism care exista în primărie.

Prin prisma faptului că sunt consilier local am fost sesizat de o altă faptă absolut ilegală, în urmă cu 7 ani, conform legii, am acordat terenuri pentru o perioadă de 7 ani, cu contract cu primăria, crescătorilor de animale. Una dintre cele mai importante asociații din comună din care fac parte mai mulți crescători de animale nu și-a plătit datoria, a întârziat, dar după o discuție cu doamna primar, administratorul acestei societăți a cerut clemență, întrucât APIA nu a virat banii în contul societății și nici în conturile multora care sunt asociați. În această asociație a crescătorilor de animale, Doamna Sa, primărița nu a luat măsurile legale, trebuia să introducă în Consiliul Local pentru ca acesta este administratorul pășunii din comună. Noi am acordat, domnia sa doar semnează hotărârile de consiliu dacă consideră că sunt legale și sunt în concordanță cu prevederile legale, ori Domnia Sa de la sine putere s-a înțeles că va întârzia o săptămână-două până când intră banii să îi plătească. A doua zi i-a întrerupt contractul, i-a semnat dispoziția de reziliere cu respectiva asociație suferă toți, pentru ca ulterior să auzim că dă telefoane la alte persoane, crescătoare de animale din comună, care nu făceau parte din asociație, să vină că le dă terenuri. A și început să le dea, a semnat, ori asta este o faptă extrem de gravă”, mai spune Borduz.

Borduz acuză, de asemenea, actuala conducere că prin PNNR centrul de comună Fârliug a câștigat un proiect de canalizare, cu o sumă destul de importantă și susține că deja s-a trecut la împărțirea pe tronsoane, ca fiecare tronson să fie sub 200 de mii de euro, în așa fel încât să poată sa îl atribuie direct, tot unei firme de casă. „Incredibil, deci ce lucruri se întâmplă acum în preajma alegerilor. Nu știu care sunt motivele, dar aceste lucruri trebuie trecute prin Consiliul Local. El este cel care decide legal destinele patrimoniului comunal.”, conchide Ioan Borduz candidatul PSD, la Primăria Fârliug.

(PE)


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/