„In memoriam Corneliu Baba” la Muzeul Banatului Montan Reșița

pictor corneliu baba

Lucrările pictorului Corneliu Baba, cel care a expus pentru prima dată în viață la Băile Herculane, vor ajunge vineri la Reșița.

Muzeul Banatului Montan din Reșița va găzdui vineri, 17 martie, la ora 17.00, vernisajul expoziției „In memoriam Corneliu Baba. (1906-1997). 25 de ani de la moartea artistului”. Lucrările prezente pe simeze sunt semnate de ambii pictori din familia Baba și provin atât din colecția Muzeului Banatului Montan, „Donația Corneliu Baba”, cât și din colecția artistului.

„Conceptul expoziţional a fost elaborat de istoricul de artă Maria Muscalu Albani care a selectat lucrări ce ilustrează toate perioadele de creaţie ale lui Corneliu Baba. Cunoscutele «Spaime» ori «Regele nebun», peisajele rurale și «Pieta», dar și portretele părinților (Gheorghe și Matilda), autoportrete, precum și lucrări realizate de către Gheorghe Baba, se completează reciproc și exprimă stilul a două generații. În deschiderea expoziției va vorbi teoreticiana de artă Andreea Foanene, muzeograf în cadrul Muzeului Național de Artă, Timișoara.”, anunță Livia Magina, managerul interimar al muzeului din Reșița.

Corneliu Baba (1906-1997) și-a petrecut anii copilăriei şi pe cei ai adolescenţei la Craiova şi la Caransebeş, oraşul tatălui său. Ia primele lecţii de desen de la tatăl său, care studiase la Academia de Artă de la Viena. Prima expoziție publică de pictură, susținută împreună cu tatăl său, a avut loc în Băile Herculane, în 1934. Aici a fost remarcat de un influent avocat din Iaşi, Omar Popovici, prin intermediul căruia se mută în oraşul moldav. A urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti şi ale Academiei de Arte Frumoase din Iaşi, avându-l drept profesor pe Nicolae Tonitza. A participat cu lucrări la expoziții la Cairo, Helsinki, Viena, New Delhi, Bruxelles (expoziție personală în 1964) și New York (1970).

O carieră academică de succes la catedra de pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din Bucureşti a fost încununată de acceptarea ca membru corespondent al Academiei Române.

Expoziția de la Reșița va fi deschisă între 17 martie și 23 aprilie. În această perioadă, vor fi proiectate trei filme documentare despre maestru: „Pictorul omului”, scenariu și regie Florin Holban; „Un artist și secolul său-Corneliu Baba”, scenariul și imaginea Ion Cristodulo; „Libertatea acidă a singurătăţii, texte Corneliu Baba şi Andrei Pleşu”, scenariul şi imaginea Ion Cristodulo.

De asemenea, Muzeul Banatului Montan Reșița invită publicul sâmbătă, 18 martie, de la ora 11.00 la un tur ghidat în cadrul expoziției.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/