Timp de două zile, simpozionul de arheologie și istorie de la Caransebeș reunește specialiști din cinci țări.
Marele istoric născut la Căvăran în 1898 a desfășurat o carieră universitară remarcabilă, fiind profesor la catedra de arheologie și istorie a Universității Babeș-Bolyai, iar mai târziu decan și rector. A fost directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei, membru al Academiei Române începând din 1955 și director al Institutului de Istorie din Cluj-Napoca. Pe parcursul carierei a primit numeroase titluri științifice și premii naționale și internaționale.
Anul acesta, muzeul din Caransebeș și Consiliul Județean Caraș-Severin organizează cea de-a 51-a ediția a simpozionului internațional care-i poartă numele. Ediția 2024 este însă dedicată fiului său, Hadrian Daicoviciu, la rându-i istoric și arheolog, trecut în eternitate acum 40 de ani. „Simpozionul este delimitat în cele două secțiuni, iar invitați vin din țară, de la Timișoara, Caransebeș, Iași, Arad, Alba Iulia și București, dar și din Kosovo, Serbia, Polonia și Croația. Fiecare va prezenta comunicări științifice pe teme la alegere”, a spus Diana Țîrdea, directoarea muzeului din Caransebeș.
Ediția de anul acesta are loc în zilele de 24 și 25 octombrie. Pe lângă susținerea lucrărilor științifice, simpozionul va mai cuprinde și excursii la cetatea Sarmisegetuza și la castrul roman de la Jupa. La acest obiectiv, se apropie de final proiectul de intervenție derulat anul acesta cu finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului și de la Consiliul Județean Caraș-Severin.