Ministerul Sănătății a trimis, la finele lunii septembrie, Direcției de Sănătate Publică a Județului Caraș-Severin 15.000 de doze de vaccin antigripal, din cele 17.000 solicitate. Dintre acestea, 13.000 au ajuns deja în cabinetele medicilor de familie din județ, care au demarat campania de vaccinare.
Nici bine nu a început sezonul rece, că dozele de vaccin antigripal ajunse luna trecută în județ aproape că s-au epuizat. În depozitul DSP mai sunt doar 2.000 de doze de vaccin antigripal. Reprezentanții instituției vorbesc despre o reușită a campaniei de vaccinare, precizând că în perioada următoare este așteptată să sosească și ultima tranșă de vaccin.
„Instituția noastră a primit, în două tranșe, 15.000 de doze de vaccin, din care mai avem doar 2.000 de dat medicilor de familie. Considerăm că acest vaccin a avut succes, pentru că abia ce a început sezonul rece, iar noi mai avem doar 2.000 de doze în depozit, pe care, cu siguranță, că le vom și da. Așteptăm să ne mai vină încă o tranșă, până pe la 17.000, cât am cerut inițial de la Ministerul Sănătății.”, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.
Loredana Schmelas, președintele Asociației Medicilor de Medicină Generală și Medicină de Familie Caraș-Severin, consideră că interesul crescut pentru vaccinare se datorează și faptului că, spre deosebire de anii trecuți, dozele au ajuns acum la timp în cabinetele medicilor de familie, imunizarea putându-se face înaintea debutului sezonului rece.
„Da, putem spune că vaccinul antigripal a avut succes anul acesta, având în vedere că este pentru prima dată când au venit vaccinurile antigripale la începutul sezonului rece. Oamenii sunt receptivi și vin în cabinete și se imunizează. În general, cererile către DSP le facem pe o catagrafiere în care ne bazăm pe solicitările pacienților, pe vaccinările din an în care stimăm ce am vaccinat în anul anterior și cât vom vaccina anul acesta.” a explicat medicul Loredana Schmelas.
Prioritate la vaccinare au persoanele care se află în grupele de risc, medicii și personalul auxiliar, atât din spitale cât și din unitățile sanitare ambulatorii, inclusiv salariați ai instituțiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) și ai unităților de bolnavi cronici, care prin natura activității vin în contact respirator cu pacienți sau asistați.