În Caraș-Severin se pot pierde banii europeni, fără cadastrare…

prefectura caras severin
stiri si publicitate cu Casino Herculane by sungarden stiri si publicitate alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Noua cadastrare e gata pe doar 12,72% din suprafață… la nouă ani de la începerea programului național de cadastru și carte funciară.

În secolul XIX, regimului austro-ungar nu i-au trebuit mai mult de doi ani pentru a cadastra întregul județ. Cam tot atât a durat și cadastrarea de la începutul secolului XX, lucruri pe care prefectul Ioan Dragomir le-a amintit de mai multe ori conducerii Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Caraș-Severin.

Fără vreun rezultat asupra ritmului lucrării care, în afara suprafeței deja cadastrată, la momentul actual, se derulează pe alți 13% din suprafața județului. Acum, prefectul intenționează să facă o adresă către Agenția Națională de Cadastru și Ministerul de Interne în speranța că astfel această lucrare se va dinamiza și va fi gata mai repede.

„Ne îndreptăm spre un sfert din teritoriu după finalizarea lucrărilor aflate în derulare în prezent”, a spus Ciprian Mureșan (foto), directorul OCPI Caraș-Severin, într-o ședință desfășurată ieri la prefectură. În acest context, Mureșan s-a abținut de la a estima momentul finalizării cadastrării evitând să dea un răspuns la întrebarea pe care prefectul a adresat-o în acest sens. A răspuns însă la întrebarea acestuia legată de problemele care îngreunează procesul.

promovare banner maxagro Stiri cu Muzeul din Timisoara

„La noi, problema stringentă este personalul insuficient raportat la volumul de lucrări. La primării, problema ar fi slaba implicare pentru că reprezentanții UAT-urilor ar trebui să cunoască cel mai bine situația din teritoriu. O altă problemă este depopularea localităților. Asta face ca unii dintre actualii locuitori să nu mai cunoască foarte bine limitele proprietăților iar evidențele de carte funciară sunt foarte vechi și oamenii înscriși acolo nu mai sunt de găsit”, a punctat Mureșan.

În aceste condiții, Nicolae Verindeanu, directorul Oficiului Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale, avertizează că, pe viitor, fermierii ar putea întâmpina greutăți în a obține finanțări europene. Asta deoarece, actualul ciclu financiar, aferent perioadei 2023-2027, este al treilea în care România primește dispensă de la Comisia Europeană. După 2027, răbdarea comisiei s-ar putea termina.

Verindeanu mai avertizează și că eventuale cadastrări făcute după evidențele Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură ar putea duce spre rezultate eronate. În opinia sa, trebuie făcută multă muncă de teren întrucât hotarele fizice ale suprafețelor nu corespund întotdeauna cu cele din acte. Pentru parcelele unde nu se găsește nimeni care să cunoască hotarele, Verindeanu propune ca soluție… cadastrările, care încă există în arhivele OCPI, vechi de la 1880. Adică exact cele făcute de Imperiul Austro-Ungar…

Stiri si Publicitate, joburi in Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/