În casă – păpușă, afară – mătușă! La Moldova Nouă, ignoranța omoară mai repede decât gunoiul!

Moldova Nouă a pierdut startul spiritului civic în cadrul campaniei „Curățenie de primăvară”. Cetățenii orașului de la malul Dunării preferă să stea ignoranți în fața gunoaielor, aruncate tot de ei, însă e mult mai comod să critice decât să pună osul la treabă, os care ține de educația fiecăruia dintre noi.

Anunțată să aibă loc, marți, 12 martie, începând cu ora 16.30, ecologizarea râului din Boșneag, acțiune la care și-au făcut prezența doar trei oameni, demonstrează că nu doar gunoaiele reprezintă o problemă, ci și modul în care omul reușește sau nu să facă față unei anumite probleme. Cu toate acestea, cei trei oameni au reuşit s-adune, în prima zi, 20 de saci (fiecare sac având o capacitate de 240 l) de peturi, iar perseverenţa lor va continua să dea rezultate, chiar dacă sunt dezavantajaţi numeric.

Lipsa voinței și a implicării în ecologizarea orașului este impardonabilă atunci când sunt puse la dispoziție toate cele necesare în acest sens: saci menajeri, unelte, vopsele, chiar și var. Oare Orașul Moldova Nouă este al turcilor, tătarilor sau al străinilor? Nu este oare orașul locuitorilor săi?

O simplă campanie de curățenie demonstrează, cel puțin pentru început, că doar trei oameni își iubesc orașul. Ceea ce s-a întâmplat la Moldova Nouă, în prima zi din campania „Curățenie de primăvară”, denotă câteva lucruri care, oricât de absurde ar fi, adevăr grăiesc și anume:

– ne place să ne văităm și să ridicăm pretenții;
– ne place să ni se dea totul de-a gata, fără să clintim un deget!
– ne place să stăm cu mâinile întinse, când unii dintre noi, mulțumită lui Dumnezeu, suntem buni de muncă, însă e al naibii de greu să ne vedem lungul nasului.


În fața acestei situații rămân totuși câteva întrebări, la care cu greu vom găsi răspuns: cine e de vină pentru lipsa noastră de asumare și responsabilitate? Și-au aruncat Torma, Lupu sau Chisăliță gunoaiele în râu? Să chemăm „moașele comunale” să ne adune gunoaiele…?