În Caraș-Severin se lasă noaptea! Noaptea muzeelor!

Muzeele din Caraș-Severin vor avea program special sâmbătă! Instituțiile de cultură vor avea porțile deschise până după miezul nopții, înscriindu-se astfel în rândul celor aproximativ 3.000 de muzee din întreaga lume care iau parte la un eveniment ajuns la ediția cu numărul 13.

Mii de muzee din 30 de țări europene, peste 100 din România, vor participa, în 20 mai, la cea de-a 13-a ediție a evenimentului Noaptea muzeelor. Printre ele se vor număra și instituții de cultură din Caraș-Severin: Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Sala muzeală „Constantin Lucaci – Spațiu și lumină” sau Muzeul Cineastului Amator din cadrul Universității „Eftimie Murgu” din Reșița.

REȘIȚA

Muzeul Banatului Montan din Reșița va organiza evenimentul sub genericul „Întâlniri istorice… after dark”. Începând cu ora 15.00 și până după miezul nopții, instituția pregătește diverse acțiuni, după cum urmează:

Ora 15.00: START pentru atelierul de quilling, dar și pentru atelierul de face-painting
Ora 16.30: „Întâlnire cu chitara”: moment muzical susținut de Cristian Buică, Marius Dobre și elevii Școlii de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița
Ora 17.00: „Întâlnire face-to-face cu… istoria”: prezentare personaje istorice din secolul al XVIII-lea realizată de către actorii Teatrului de Vest Reșița
Ora 18.00: Vernisajul expoziției de pictură „Suferința viului”, Daniel Dăian

Începând cu ora 17.00, publicul va avea posibilitatea să viziteze expoziția permanentă dedicată trecutului industrial al Banatului, precum și expoziția de machete Laurențiu Radu.

Muzeul Cineastului Amator din Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița se alătură evenimentului internațional. Începând cu ora 18.00, cei care vor trece pragul muzeului vor putea vedea 3 noi spații expoziționale:

  • un spaţiu dedicat cinecluburilor reşiţene „Optic ’76”, „Energia” şi „Focal XX”. Expoziția va cuprinde aparatura utilizată în cadrul cinecluburilor, fotografii, diplome şi cupe. Cei prezenţi se pot întâlni şi cu 3 reprezentanţi din fiecare cineclub – Doru Marcu (Optic ’76), Francisc Csonka (Energia) şi Ioan Toth (Focal XX)
  • un spaţiu va fi dedicat publicaţiilor pe teme cinematografice și de cineamatorism
  • un ultim spaţiu va cuprinde corespondenţa donată de către domnul Virgil Humăilă (din cadrul cineclubului „Zboina” Focşani), care cuprinde invitaţii de participare la festivalurile organizate de alte cinecluburi din ţară. De asemenea, domnul Humăilă Virgil a donat şi o vastă colecţie de reviste Cinema, o parte dintre ele fiind prezente în colecţia de publicaţii

Cu această ocazie se va expune şi colecţia de aparate de filmat pe peliculă (1921-1980), colecţie care se expune momentan doar cu prilejul Nopții Muzeelor. De asemenea, în acest interval orar se vor organiza vizite în muzeul amplasat în fosta cabină de proiecție a cinematografului „23 August”, în cadrul cărora va fi prezentat modul de funcționare al fostei cabine de proiecţie, precum și cel al exponatelor din cadrul muzeului (aparatură utilizată de către cineamatori, filme pe peliculă, postere de film și altele).

În ultima parte a serii se vor organiza proiecții de film în aer liber (în interior, dacă vremea nu permite proiecţii în aer liber). Filmele serii vor fi „Doar o răsuflare”, film documentar românesc proiectat în cadrul programului KineDok powered by One World România, și filmul „Usturoi”, o comedie românească filmată în Transilvania. În pauza dintre cele două proiecții va fi prezentat un colaj de film pe peliculă cu acompaniament muzical, realizat de către Alexandru Moldovan.

CARANSEBEȘ

Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș pregătește un circuit expozițional, care cuprinde următoarele locații:

I. Sediul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș
Expoziții temporare:
Expoziția Omagială dedicată Generalul Ioan Dragalina la 100 de ani;
Expoziţia de pictură naivă: ,,Mihai Vintilă”;
Expoziţia: Radu Florescu( viața și activitatea);
Expoziția de arheologie: Noi descoperiri arheologice la Tibiscum și Balta Sarată;
Expoziția: Granița Bănățeană trecut și prezent;
Expoziția de etnografie: Etnos-românesc în munții Banatului.

II Sediul Rezervației Arheologice Tibiscum din municipiul Caransebeș, sat Jupa. Între orele 10.00 și 18.00 se va realiza un circuit expoziţional al sitului arheologic

III Muzeul Memorialul Daicoviciu din comuna Constantin Daicoviciu va fi deschis de la ora 18.00 la ora 22.00 și prezintă obiecte personale ale familiei Daicoviciu și câteva descoperiri arheologice din Banatul de Munte.

Noutatea acestei ediții este conferită de prezența (ora 19.30) pe scena din curtea interioară a Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a unei echipe de actori din cadrul Teatrului de Vest din Reșița care va susține un spectacol de Magie și Iluzionism Pentru Copii (regia Dan Mirea).

BOCȘA

Sala muzeală „Constantin Lucaci – Spațiu și lumină” pregătește publicului larg o „lecție” de artă contemporană, Bocșa fiind singurul oraș din România care deține o sală specială dedicată maestrului „spațiului și luminii” – Constantin Lucaci, câștigător al premiului „Herder” în 1984.

Sâmbătă, între orele 18.00 – 00.00 va fi deschisă expoziția de sculptură în inox a sculptorului Constantin Lucaci, iar concomitent pot fi vizualizate materiale video-documentare despre viața și opera celui care a dat numele muzeului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/