În Caraș-Severin, se fură mai puțin ca-n codru

garda forestiera caras severin

Fenomenul a scăzut cu 25%, potrivit datelor Gărzi Forestiere Caraș-Severin, la capătul controalelor efectuate în județ.

Cifrele se referă la anul 2023 și au fost prezentate în cadrul unei ședințe desfășurată la Prefectura Caraș-Severin. Concret, în intervalul amintit. Garda Forestieră a desfășurat a aplicat amenzi în valoare totală de 447.250 de lei.  În 196 dintre controalele efectuate, inspectorii au găsit nereguli în parchetele de exploatare ale operatorilor economici și cele ale ocoalelor silvice. Nereguli au fost găsite și în 80 dintre controalele care au vizat circulația materialului lemnos pe drumurile publice și cele forestiere, precum şi la capătul a 119 verificări efectuate la depozitele operatorilor economici de profil și ale ocoalelor silvice.

Efectul s-a reflectat în scăderea cu un sfert a infracționalității asupra integrității vegetației forestiere. La nivelul anului 2023 pagubele aduse pădurilor județului Caraș-Severin inclusiv pagubele constatate în vegetația forestieră din afara fondului forestier, au totalizat un volum de 2038,54 mc, față de 2647 mc constatați ca tăiați ilegal în cursul anului 2022”, se arată în raportul semnat de inspector-șef Ciprian Lupean.

Precizăm că județul deține o suprafață totală de fond forestier național de 432.000 hectare. 79 % din această suprafață se află în proprietate a statului şi este administrat de Direcția Silvică Caraș-Severin și Baza Experimentală Caransebeș, 15% din suprafață sunt păduri proprietate a primăriilor din județ iar 6% reprezintă păduri aflate în proprietatea persoanelor fizice și juridice. Fondul forestier din Caraș-Severin este administrat prin 21 ocoale silvice, dintre 
care 17 sunt de stat, o bază experimentală și trei ocoale silvice de regim, de asemenea private. 
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/