În Caraș-Severin, se contopește cultura

centrul de cultura si arta caras severin

Centrul Județean de Cultură și Artă Caraș-Severin se va constitui prin fuziunea a două instituții.

Înființarea centrului s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței de consiliu județean de astăzi. Proiectul inițiat de președintele Romeo Dunca prevede înființarea centrului prin fuziunea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu Școala Populară de Arte și Meserii „Ion Românu” Reșița.

Conform referatului de aprobare a proiectului amintit, cele două instituții funcționează cu 17 posturi contractuale și trei posturi vacante, respectiv 23 de posturi contractuale și 13 posturi vacante. Adică, în total, 16 posturi vacante la care s-ar renunța prin fuziunea celor două instituții. Fuziunea ar aduce economii iar viitoarea instituție ar urma să funcționeze în clădirea ateneului tineretului din Reșița, clădire pentru care există un proiect de reabilitare. Conducerea noii instituții urmează să fie asigurată, timp de maxim 120 de zile, de un manager interimar numit de președintele consiliului județean, timp în care va fi organizat concurs pentru ocuparea postului.

Dezbaterile din cadrul forului județean s-au centrat pe denumirea noii instituții și sediul acesteia. Prin referatul de aprobare, centrul urma să poarte numele lui Petrică Vița, fapt care, în opinia unora dintre aleșii județului, ar îndepărta din memoria publică numele lui Ion Românu. Consilierul Ioan Cojocariu a propus ca viitoarea instituție să se numească „Centrul pentru Cultură și Artă Caraș-Severin”, după modelul instituției similare din județul Timiș.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Demersuri privind denumirea instituției după numele unei personalități pot fi făcute ulterior. Cojocariu a propus ca Ion Românu să dea numele viitoarei instituții iar Petrică Vița să dea numele ansamblului folcloric al acesteia. Astfel s-ar onora numele ambelor personalități întrucât, în activitatea viitorului centru, își vor găsi locul toate formele de cultură și artă, depășind sfera strictă a tradițiilor și folclorului.

În privința sediului, acesta va trebui să răspundă cerințelor învățământului vocațional, care impune ca necesare spații de studiu individual sau repetiții, idee subliniată deopotrivă de Constantin Moise, directorul Școlii „Ion Românu”, respectiv consilierul județean Lucian Voina. „Era normal să fim chemați la viitorul sediu și să se facă o comparație între sălile pe care le avem acum și cele de acolo. S-a vehiculat ideea că ne vom muta dar nu am fost acolo ca să vedem locația”, a spus Constantin Moise.

Lucian Voina consideră că reprezentanții celor două instituții trebuie să vadă viitorul sediu întrucât reabilitarea clădirii ateneului va trebui să țină cont de viitoarea utilitate. „Centrele județene de artă și cultură funcționează deja în 38 de județe în baza legii care va intra în vigoare la 1 iulie. Economiile care se vor face vor fi de aproximativ 10% în ce privește funcționarea”, a spus Voina.

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/