În Caraș-Severin, sănătatea dă cu minus

medicina de familie in caras-severin
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

În spitalele din Caraș-Severin, deficitul de medici este de 30% iar cel de asistenți medicali de 20%. Nici medicina de familie nu stă mai bine.

Conform unui raport al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în județ funcționează cinci unități sanitare publice, și anume spitalele din Reșița, Caransebeș, Oțelu Roșu, Oravița și Moldova Nouă. Acestora li se adaugă o unitate sanitară privată, reprezentată de Asociația de Binefacere „Pro Vitam” din Reșița. Numărul total de posturi normate de medici aferente este de 387 însă ocupate sunt doar 266, deficitul fiind deci de 121 de medici. În privința asistenților medicali, numărul normat total este de 1161. Sunt însă ocupate doar 979 de posturi, deficitul fiind de 182. Pe cele șase unități sanitare publice, situația întocmită de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate se prezintă astfel:

imagine tabel medici

Un calcul aproximativ, arată că, în privința cifrelor totale, deficitele variază între 20% și 30%. Deficitul se menține și în privința medicilor de familie, acolo unde necesarul pe județ este de 178 posturi, dintre care ocupate sunt 135. Rezultă un deficit de 43 de medici de familie, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 25%, cu minus. Cifrele Casei Județene de Asigurări de Sănătate arată că:
– la orașe, numărul de medici de familie este sub cel optim la Reșița, Anina, Bocșa și Moldova Nouă;

Stiri Timisoara publicitate ziar expresb 1000x100

– în mediul rural, medicii de familie sunt sub necesar în localitățile: Brebu Nou, Cărbunari, Ciuchici, Ciudanovița, Copăcele, Doclin, Domașnea, Gârnic, Goruia, Marga, Mehadica, Naidăș, Slatina Timiș, unde este nevoie de doi medici, respectiv Șopotu Nou, Vărădia, Vrani și Ticvaniu Mare, unde nu există medic de familie;
– localități în care își desfășoară activitatea un medic de familie, însă numărul optim este de doi medici: Berzovia, Bozovici, Bucoșnița, Carașova, Măureni, Obreja, Teregova, Turnu Ruieni, Zăvoi;
– localități în care există doar puncte de lucru ale medicilor: Constantin Daicoviciu, Dalboșeț, Ocna de Fier, Târnova.

Datele actuale vin după ce, în ultimii doi ani, au venit medici noi la Armeniș, Sasca Montană, Cornereva, Turnu Ruieni, Ezeris, Dognecea și Berliște, iar un medic de familie s-a arătat deschis să furnizeze servicii de asistența medicală primară, deschizându-și cabinet medical la Copăcele. Numărul de medici rămâne însă insuficient față de nevoile cărășenilor. Despre posibile soluții, dar și despre „piedicile” din calea medicilor, autoritățile de la nivel de județ discută din nou la Prefectura Caraș-Severin. Se discută, se fac și eforturi pentru rezolvarea unei probleme a cărei soluții este, deocamdată, departe.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/