O bună parte din deșeurile reciclabile, în loc să fie reciclate și valorificate de operatorul din Caraș-Severin, sunt duse în alte județe.
Pentru anul 2025, Comisia Europeană a stabilit ca un procent de 50% din deșeuri să fie colectate, reciclate și valorificate. În România însă acest procent este de 20% în vreme ce, în Caraș-Severin, în prezent se colectează în jur de 8%. Aceste aspecte au fost punctate ieri de directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, Adrian Dorobanț (foto stânga), în cadrul unei ședințe desfășurată la Prefectura Caraș-Severin.
Totodată, conform Andreei Țepeneu (foto dreapta), specialist în cadrul agenției, o altă provocare pentru România este reducerea ratei de eliminare a deșeurilor prin depozitare, care este cea mai ridicată din Europa. Concret, în anii 2022-2023, în județ eliminarea prin depozitare la centrul de management integrat al deșeurilor a fost de peste 80%. Asta în condițiile în care, doar în 2022, operatorii din Caraș-Severin au colectat peste 51.000 de tone de deșeuri, ponderea deșeurilor menajere depășind 93%.
Asta în condițiile în care județul are un plan de gestionare a deșeurilor aprobat prin hotărâre de Consiliu Județean în 2021 pentru perioada 2020-2025. Principalul scop este de a implementa un sistem de gestionare a deșeurilor la nivel local. Județul are și un sistem de management integrat al deșeurilor care a fost pus în funcțiune dar nu merge cum ar trebui, după cum a concluzionat prefectul Ioan Dragomir în ședința de ieri.
„Din informațiile furnizate de operatorul de la Lupac, prima celulă a deponeului e aproape gata. Dar, din câte cunosc, nu s-a făcut nicio lucrare pentru pregătirea celei de-a doua. Nu s-a reușit finalizarea contractării pe toate zonele iar bună parte din deșeurile reciclabile sunt duse în alte județe. Asta nu e legal, aduce probleme și operatorului și nici nu e în conformitate cu planul aprobat pentru județ în 2021”, a spus prefectul.
Soluția gândită de Ioan Dragomir este o întâlnire la care să participe reprezentanții Gărzii de Mediu, ai ADI Intercom Deșeuri, responsabili de la stațiile de transfer care nu funcționează cum ar trebui, operatori și primari care cu atribuții în gestionarea deșeurilor. Dorința lui Dragomir este ca dezbaterea să aibă loc în cursul lunii viitoare.