În Băile Herculane sunteți invitați la lectură! A apărut al doilea număr din revista „Domogled”

herculane cultural

La început de Prier consemnăm apariția celui de-al doilea număr al revistei „Domogled”, o publicație a Cenaclului Domogled din Băile Herculane. În prima pagină găsim articolul de fond „Primăvară sub semnul lui Marte”, semnat de Dorin Bălteanu, care motivează o seamă de acțiuni viitoare ce vor fi organizate în stațiune.

De pildă, continuarea Simpozionului Național „Herculane – arcade în timp” aflat la cea de-a V-a ediție, unde vor fi invitați oaspeți de seamă din țară și de peste hotare. Se intenționează declararea valsului intitulat „Souvenir de Herkulesbad” ca imn internațional al stațiunii și înmânarea în cadrul unei manifestări culturale a titlului de „Cetățean de onoare” al orașului, unuia dintre descendenții lui Friedrich Pazeller, autorul nemuritorului  vals.

revista domogled 2

„Împărăteasa Sissi și Băile Herculane” se intitulează articolul medicului neurolog Simion Constantin Laurențiu, pasionat cercetător al istoriei locului, deținător al unui master în domeniu, obținut la Facultatea de istorie a Universității din București. În articol puteți citi despre Vila Elisabeta, un edificiu emblematic construit în 1875 la ordinul guvernatorului Carol Tatartzy, ca locuință personală. Alte informații despre personalitatea celui care a susținut finalizarea lucrării de regularizare a râului Cerna, construcția Teatrului și a Vilei Ștefania, întregesc articolul care evidențiază și prezența unor capete încoronate în Băile Herculane, la întâlnirea de amplitudine monarhică. Este vorba despre regii României Carol I și soția sa, Elisabeta, fostă prințesă de Wied.

Despre „Centenarul trecerii în eternitate a generalului Nicolae Stoica de Hațeg”, un amplu fotodocumentar din arhive scrie istoricul Dorin Bălteanu iar „Hercules-erou de legendă” este titlul articolului semnat de Constanța Sylvia Hârceagă.

Sub genericul „Herculane-etnografic”, sunt inserate note despre obiceiuri și tradiții de primăvară din arealul Herculane precum măsuratul oilor-străvechi obicei pastoral, lăsata secului la Luncavița și nu lipsesc însemnări din gastronomia locală. Poezie sub semnătura Sylviei Hârceagă și imagini cu vilegiaturiste ale vremii, din colecția lui Iacob Sârbu, sunt alte oferte din publicația ce apare trimestrial în format online și tipărit la Băile Herculane.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/