În Băile Herculane se interzice kitsch-ul!

După o lungă perioadă în care fiecare a construit care cum a vrut, fără să țină cont de vreo regulă de urbanism, în stațiunea de pe Valea Cernei se instituie un set de reguli prin care „Perla Banatului” să nu mai fie în umbra prostului gust!

Planul Urbanistic Zonal – Zona Vicol, realizat de Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, care urmează să fie pus în dezbatere publică, nu numai că va reglementa dezvoltarea urbanistică în Băile Herculane de acum încolo, dar va sta și la baza eliminării tuturor construcțiilor care astăzi strică un peisaj fabulos. Intervențiile urbanistice propuse au drept scop eliminarea disfuncționalităților  și conduc la generarea unei zone majore pentru construcții destinate turismului, inclusiv complexe balneo/spa, servicii, comerț și instituții publice cu parcaje aferente. Conduc totodată către asigurarea accesului corespunzător, atât auto, cât și pietonal, în zona Parcului Vicol, către asigurarea accesului pietonal la malurile Cernei și crearea unei rețele verzi. Regulamentul Local de Urbanism, care reglementează posibilitățile de edificare, prevede ca investițiile să se facă gradat și etapizat. Important este că de acum încolo se vor impune investitorilor și micilor comercianți reguli clare, de la care nu se poate abate nimeni. Vor dispărea astfel mesele cu chiloți și sutiene instalate pe trotuar, în fața clădirilor istorice sau resorturilor de lux, vor dispărea improvizațiile și chioșcurile multicolore. Apar în schimb construcții care se încadrează perfect în peisaj, într-o singură culoare, agenții economici având posibilitatea să aleagă unul dintre modelele agreate de peisagiști.

leader board 728 x 90 px

„Avem în fază finală acest PUZ pentru Zona Vicol, dar vom face același lucru pentru tot orașul. Mi-am dorit să punem punct acestui haos urbanistic, am apelat la specialiști și PUZ-ul realizat de Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara pot spune că va rezolva multe probleme din acest punct de vedere. Avem acum tot felul de chioșcuri, fiecare arată altfel, e vopsit în altă culoare. Nu urmărit să închidem afacerea nimănui, doar că putem să avem chioșcuri și magazine în aceeași culoare, după același model, astfel încât să punem acest oraș în lumina pe care o merită. Sunt convins că toată lumea va înțelege și că vom contribui cu toții la înfrumusețarea orașului”, a comentat primarul Cristian Miclău pentru expressdebanat.ro.