Impozite ilegale pe zâmbetele nevoiaşilor

Funcţionarii din Primăria Bocşa şi-au făcut de cap, afectând sute de oameni necăjiţi şi de copii care au găsit în Fundaţia Triumful inimii” sprijinul de care aveau atâta nevoie. 

„Triumful Inimii” este o fundaţie umanitară care nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Toţi bocşenii o cunosc şi mulţi dintre copiii oraşului, bătrânii de la azil sau persoanele cu o situaţie materială grea s-au bucurat de acţiunile de suflet şi de ajutoarele oferite de cei care au pus bazele acestei fundaţii. Sunt însă şi aspecte mai puţin cunoscute legate de activitatea celor de la „Triumful Inimii”.

Fosta administraţie locală, spre exemplu, a găsit de cuviinţă să oblige fundaţia la plata impozitului pe clădirea în care sute de bocşeni primesc o masă caldă şi se bucură de atenţia pe care nu le-o acordă nimeni altcineva. Asta, în ciuda faptului că astfel de ONG-uri sunt scutite prin lege de la plata impozitelor şi taxelor către bugetele locale. La Bocşa nu s-a ţinut însă cont de lege, ba mai mult, au ieşit la iveală lucruri grave, şi anume că totul s-a făcut intenţionat, cu rea voinţă, practic, împotriva celor care au găsit în „Triumful inimii” speranţa şi puterea de a zâmbi.

Cereri dispărute din Primărie!

Pe adresa Consiliului Local Bocşa, fundaţia a trimis solicitări prin care cerea să fie scutită, conform legii, de la plata impozitului pe clădirea în care se desfăşoară acţiunile umanitare. Nu a primit însă niciun răspuns, în ciuda faptului că legea îi obliga pe funcţionarii Primăriei să facă asta în termen de 30 de zile. Curios este că solicitările respective nu au ajuns niciodată pe masa consilierilor locali, ci s-au pierdut undeva pe drumul dintre secretarul Primăriei şi Consiliului Local şi mapa fostului primar. „Triumful inimii” a fost astfel obligată să plătească sume importante drept impozit pe clădire, când banii aceia ar fi putut fi cheltuiţi pentru oamenii necăjiţi. Situaţia s-a remediat abia anul acesta, când consilierii locali au aflat despre ceea ce s-a întâmplat în trecut şi au votat pentru scutirea fundaţiei de la plata impozitului pe clădire. În şedinţa Consiliului Local de la finele lunii februarie, avocatul fundaţiei le-a cerut aleşilor locali să pună în discuţie şi scutirea de la plata impozitului pentru anul trecut, demonstrând neregulile care au fost în administraţia locală. „Această fundaţie trebuia să primească răspuns şi Consiliul Local de 11 luni nu dă niciun răspuns. Fapta funcţionarului public care în exercitarea atribuţiilor nu îndeplineşte sau îndeplineşte în mod defectuos un act este abuz în serviciu. Încălcarea din culpă de către un funcţionar public a unei îndatoriri de serviciu e neglijenţă în serviciu”, a afirmat avocatul Silviu Hulber. Viceprimarul Constantin Borozan a recunoscut că vina aparţine fostei conduceri a Primăriei şi a propus îndreptarea situaţiei. „Cineva a avut rea intenţie faţă de această fundaţie care dă de mâncare la peste o sută de copii în fiecare zi, îi duce şi îi aduce cu autobuzul, dă ajutoare la atâţia oameni din oraş. Nu a fost pusă în discuţie solicitarea fundaţiei, deşi era obligaţia administraţiei locale”, a spus Borozan. Consilierii locali au fost de acord cu propunerea făcută, mai ales că au aflat cu stupoare că o altă fundaţie din Bocşa, în condiţii similare, fusese scutită de plata oricăror taxe sau impozite.