Imnul stațiunii Băile Herculane se aude în fiecare zi la gară

gara baile herculane

Souvenir de Herkulesbad este noul semnal sonor care precede anunțurile emise prin stația de sonorizare a gării CFR.

De mai bine de o săptămână, atenția publicului călător este atrasă prin ambianța sonoră declanșată de această melodie a cărei poveste trebuie spusă fiindcă este de-a locului, deși a fost creată de către un străin.

În Pavilionul muzical din parcul Central din Băile Herculane, vienezul Jakob Mathias Pazeller a dirijat timp de 10 ani, între 1896 -1906, Fanfara Regimentului nr. 33 de infanterie din Arad, iar în anul 1903 a creat valsul suvenir, readus la viață în vara acestui an, în același loc, de către nepotul muzicianului, invitat de onoare.

Compozitorul Jakob Pazeller a interpretat la pian, în premieră, în memoria bunicului său, valsul „Souvenir de Herkulesbad” . Momentul artistic a fost unul de excepție și a făcut parte din evenimentul pregătit de autorități, dedicat istoriei stațiunii bimilenare: Simpozionului Internațional „Herculane — arcade în timp”, desfășurat în luna iunie. În fotografie sunt (de la stânga la dreapta), compozitorul, primarul Cristian Miclău și istoricul Dorin Bălteanu.

souvenir de herculesbad 1

Compozitorul celebrului vals Souvenir de Herkulesbad, Jakob Mathias Pazeller, a mai fost omagiat de-a lungul anilor de comunitatea locală din Băile Herculane, care a decis ca prin Hotărârea Consiliului Local Băile Herculane nr. 49/30.05.2022, valsul Souvenir de Herkulesbad să devină imn oficial al orașului. Prelucrarea digitală a valsului Souvenir de Herkulesbad a fost făcută în Studiourile de înregistrare din Baden Baden, Germania.

„Mulțumim pe această cale compozitorului Friedrich Pazeller, titularul dreptului de autor pentru lucrările lui Jakob Pazeller, precum și conducerii Regionalei Transport Călători Căi Ferate Timișoara, directorului instituției, Adrian Istrati și șef divizie Marcel Vlad, pentru colaborare”, a transmis primarul Cristian Miclău.

banner 1000 x 100 hd