La prima prezență în turneul final al Campionatului Național de Fotbal „Unificat în 7”, echipa Banat Girls a reușit o frumoasă performanță. Cărășencele au ajuns până în finala întrecerii și s-au clasat pe locul al doilea.
Competiția de fotbal „Unificat în 7” face parte din programul național „Împreună suntem fotbal”, inițiat de Federația Română de Fotbal, un program strategic de activități reunite în cel mai amplu proiect dedicat dezvoltării fotbalului de bază din România. La întrecerea finală de la Buftea a participat și o echipă din județul Caraș-Severin, sub denumirea de Banat Girls Reșița, care a avut o comportare onorabilă.
O echipă de fotbal „Unificat în 7” este alcătuită din patru jucătoare eligibile Special Olympics (cu dizabilități intelectuale) şi trei jucătoare numite „partenere” (persoane fără dizabilităţi). Echipa din județul Caraș-Severin a avut în componență fete de la Centrul Social de Educație Incluzivă „Aurora” Reșița, care le-au avut partenere pe fetele din nou-înființata ACS Banat Girls.
După 2-2 cu Clujul și 10-0 cu Vâlcea în faza grupelor, reprezentanta Caraș-Severinului a trecut în semifinale de campioana Bucureștiului, cu 7-0, pentru ca în finală să se reîntâlnească cu echipa din Cluj-Napoca. De această dată, ardelencele s-au impus la limită, cu 1-0, și au câștigat trofeul.
„Federația Română de Fotbal a asigurat cazarea și masa sportivelor, iar pentru deplasare și alte cheltuieli am avut susținerea prietenului nostru Daniel Surdu. Le felicit pe fete pentru acest rezultat și le mulțumesc pentru efortul depus”, ne-a spus prof. Daniel Amariei, antrenorul echipei cărășene, alături de prof. Horea Marișescu, de la CSEI „Aurora”. Delegatul reprezentantei Caraș-Severinului la această competiție a fost Silviu Lupu.
„Noi ne-am înființat recent și iată că avem deja rezultate. De echipă se ocupă strict Daniel Amariei și Silviu Lupu. Mi-a făcut plăcere să mă aflu lângă ei și să-i susțin. Le-am făcut fetelor o surpriză, mai ales că ne referim la un proiect care vizează integrarea socială a elevilor cu dizabilități intelectuale. Au avut ocazia să meargă în premieră la un mall și să viziteze Arena Națională”, a spus Daniel Surdu.
Iată și lotul echipei cărășene: Maria Rusu, Mădălina Gînju, Cristina Tismonar, Elena Ruvila, Melisa Jura, Loredana Gruia, Maria Dia, Mihaela Stan și Denisa Cîrlicel.
Să joci fotbal înseamnă să-ţi depăşeşti mereu limitele. Este filosofia care i-a inspirat pe oficialii FRF să folosească fotbalul ca pe un vehicul generos și eficient de eliminare a unor forme de discriminare și marginalizare socială. S-a creat, astfel, o competiţie destinată integrării sociale a elevilor cu dizabilităţi intelectuale. Proiectul beneficiază de parteneriatul Fundației Special Olympics România și al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, precum şi de sprijinul Ministerului Sănătății.