UVT Art Center va găzdui, la 35 de ani de la Revoluție, o expoziție-eveniment cu fotografii tulburătoare surprinse de Constantin Duma în zilele Revoluției din Decembrie 1989, la Timișoara.
Intitulată „Libertate 1989: Timișoara – 35 de ani de la Revoluție”, expoziția curatoriată de lectorul Mădălin Mărienuț va fi deschisă publicului între 10 decembrie 2004 și 7 ianuarie 2025, la UVT Art Center, pe strada Oituz nr. 4, lângă Facultatea de Arte și Design. Intrarea este liberă.
Expoziția cuprinde o selecție de fotografii încărcate de emoție și dramatism, realizate de Constantin Duma în timpul revoluției. Imaginile surprind momente esențiale, de la curajul manifestanților care au înfruntat regimul opresiv, până la pierderile umane care au marcat zilele tulburi din decembrie 1989.
„Fotografiam din hanorac. Scoteam aparatul, făceam două poze, repede, și îl băgam înapoi. Mergeam acasă și ascundeam filmele, pentru că te așteptai oricând la repercusiuni. Au urmat zile pline, zile cu spaimă, zile cu moarte. Sub ochii mei a sfârșit, sub șenilele unui TAB – soldatul n-o zărise! – prima victimă colaterală a Revoluției, o femeie de vreo 50 de ani. A fost, pur și simplu, strivită. Fotografiam de unde puteam, când puteam, lăsam aparatul pe la prieteni, fugeam. Fugeam cu toții, ca iepurii. Știu că a meritat.”, a rememorat Constantin Duma momentele de acum 35 de ani.
Vernisajul expoziției va avea loc pe 10 decembrie, de la ora 18. Acesta va fi precedat de alte evenimente culturale și educative. Este vorba despre expoziția „3×5” la Galeria Mansarda (de la ora 12.00), cu lucrările artiștilor Andreea Palade Flondor, Constantin Flondor, Camil Mihăescu și Annika Șandor. Totodată, va avea loc și o dezbatere cu artiștii invitați, moderată de conferențiarul Claudiu T. Arieșan, dar și o conferință (de la ora 13.00) despre reprezentarea fotografică a comunismului și Revoluției Române, susținută de asistentul universitar Ciprian Hord.
Evenimentele au loc în cadrul celei de-a cincea ediții a proiectului „Imagine. Sunet. ’89”, care are ca scop menținerea vie a memoriei revoluției în rândul noilor generații, folosind artele vizuale ca mijloc de comunicare. Proiectul se integrează în seria de activități „Optzeci Plus”, care celebrează opt decenii de la înființarea Universității de Vest din Timișoara.