Mizerie de nedescris, oameni dezbrăcați stând pe holuri, resturi de mâncare și cadavre pe paturi de salon! Chiar de Ziua Națională a României, o serie de imagini surprinse în Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență Reșița te lasă fără cuvinte. Ele reprezintă însă consecința unui sistem bolnav, dar și a unor măsuri total aberante impuse de Ministerul Sănătății.
Inuman! Așa poate fi calificat felul în care sunt îngrijiți, dacă poate fi spus așa, pacienții COVID-19 din Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență Reșița. Pacienții sunt lăsați nesupravegheați, este singura explicație pentru care o femeie și un bărbat îmbrăcați sumar sau chiar dezbrăcați complet stau pe jos, pe holuri, fiind clar vorba despre persoane cu probleme psihice. Autoritățile dau acum explicații, pentru început presei, după ce fotografiile au fost făcute publice. Nimeni nu a vorbit însă până acum public despre neputința Staționarului 3 de a gestiona ca la carte problema COVID-19, nimeni nu a spus oficial că medicii sunt insuficienți, epuizați și depășiți. La fiecare raportare, autoritățile spun că totul este sub control. Așa cum ne-am obișnuit deja, lucrurilor li se spune pe nume numai după o astfel de „scurgere de informații”…
Primul care ne-a confirmat că imaginile sunt reale, surprinse în Staționarul 3 al Spitalului Județean de Urgență Reșița, a fost Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, instituție în subordinea căreia se află spitalul.
„Este spitalul care a fost declarat COVID. Sunt oameni care nu au discernământ și care, în mod normal, ar fi trebuit internați în alte secții. Ei au fost aduși acolo, se dezbracă, știți cum sunt… Cancerul din sistemul de sănătate este vechi de 30 de ani și sperăm să putem, după noile alegeri, să avem putere să schimbăm legi, nu numai să ne conformăm. Poate chiar să facem o nouă lege a sănătății. Sunt condițiile moștenite din sistemul de sănătate, spitalul nu a avut în ultimii 15 ani niciun fel de investiții, decât ce a făcut Primăria Reșița. A fost unul dintre motivele pentru care am zis că acea unitate trebuie închisă, redistribuiți oamenii și trebuie să tragem tare cu spitalul modular. Inclusiv celelalte spitale… e o greșeală că nu am găsit o soluție reală de îmbunătățire decât cârpeli. Trebuia să facem un spital nou. Banii pe care trebuie să îi plătim din buget sunt 26 de milioane de lei, un sfert de spital nou. Nu se mai poate face acum nimic, suntem vai de capul nostru”, spune Romeo Dunca, cel care spune că aceste imagini au apărut acum, în campanie electorală, cu anumite interese.
„Pozele au apărut cu iz electoral. Se știa de 3-4 zile că vor apărea. Situația există, este gravă, dar nu se datorează conducerii actuale, nici Ministerului Sănătății, nici Consiliului Județean, nici măcar doamnei Stancovici (n.r. managerul Spitalului Județean). Pozele sunt făcute de câteva zile, cu pacienți cu demență, care nu pot fi îngrijiți corespunzător pentru că medicii de acolo sunt specializați pe COVID. Ei au ajuns cu COVID acolo și nu au putut fi internați în centrele sociale sau în centrele specializate pentru că nu sunt primiți. Toată conjunctura s-a valorificat și electoral. Sistemul sanitar este falimentar, a fost căpușat și a fost nenorocit de cei care au condus timp de 30 de ani. Și au fost nu numai cei de la PSD, ci toți cei care l-au condus”, spune președintele Consiliului Județean.
Romeo Dunca ne-a promis că va fi prezent miercuri, la ora 17.00, în redacția Express de Banat, pentru a discuta pe larg despre problemele sistemului de sănătate cărășean într-un interviu live.
Managerul Spitalului Județean scoate la iveală detalii șocante! De ce abia acum…?
Alina Stancovici, managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, vorbește despre nereguli care ar fi putut fi poate rezolvate dacă ele ar fi fost scoase în evidență mai devreme. În plus, explicațiile Alinei Stancovici arată că procedura stabilită la nivel națională este una defectă, nefuncțională. Cum poți interna pacienți cu demență, infectați cu coronavirus, într-un spital fără specialiști în psihiatrie?!
Alina Stancovici vorbește despre imposibilitatea de a gestiona situația în spitalul pe care Ministerul Sănătății l-a considerat potrivit pentru a fi dedicat pacienților COVID! „Arhitectura și starea de degradare nu permit amenajarea circuitelor în limita standardelor actuale, iar amenajările realizate pentru asigurarea unor circuite în perioada pandemiei s-au făcut din donații și cu sprijinul Primăriei municipiului Reșița”. Tocmai din acest motiv, în 20 septembrie managerul a cerut construirea unui spital modular.
Alina Stancovici întărește ceea ce spunea Romeo Dunca: pacienții cu afecțiuni diferite sunt internați în același loc pentru că așa spun procedurile de la centru! „La Staționarul 3 al SJUR și îndeosebi la Secția de Pneumologie, unde de altfel au fost realizate fotografiile, au fost preluați pacienți pozitivi, din toate categoriile de vârstă și patologii asociate (cu insuficiență renală, insuficiență cardiacă, afecțiuni neurologice, inclusiv afecțiuni psihice). Sunt categorii de pacienți care necesită îngrijiri speciale, pe secții de specialitate, așa cum sunt și pacienții din imaginile surprinse, proveniți din instituții de protecție socială, pozitivi și cu afecțiuni care ar fi necesitat transferul pe secții abilitate, dar care, din păcate, preiau doar pacienții non-covid, conform unor normative stabilite”.
Poate cea mai șocantă imagine este cea a unui cadavru într-un sac negru, lăsat efectiv pe unul dintre paturile de salon. Care este explicația managerului? „Fotografia care surprinde un pacient decedat, aflat într-un sac special pentru decesele cauzate de COVID-19, cu siguranță a fost realizată înainte ca pacientul să fie transferat la morga spitalului, care se află într-o altă clădire, la o distanță apreciabilă față de clădirea Staționarului 3 și, nu-i așa, o fotografie se face într-o secundă, chiar mai repede decât pleacă apelul telefonic pentru ridicarea unei persoane decedate”, spune Alina Stancovici.
O problemă o reprezintă și personalul medical „insuficient, epuizat, iar jumătate din acesta este infectat, aceiași medici, asistenți și infirmiere intrând la pacienți, săptămâni la rând. Infirmierii aflați în tura de zi sunt aceiași care dimineața la ora 7 asigură curățenia, apoi împărțirea hranei, ajutor pentru pacienți, apoi reluarea activității de curățenie și tot așa până la ora 19.00, când se face schimbul de tură și toate acestea în costume de protecție care nu asigură un grad de confort nici vara, nici iarna”, mai spune Alina Stancovici.
Managerul de la Reșița, în finalul comunicatului transmis presei, vorbește despre neputința sistemului medical, fiind ca o palmă dată peste față mai marilor din Sănătate. „Imaginile surprinse demonstrează neputința unui sistem medical, de această dată fiind rândul spitalului reșițean, dar trebuie să recunoaștem că situația se regăsește și la alte spitale din țară, fapt care trebuie să dea de gândit tuturor pentru că sănătatea este o componentă de bază a sistemului și fără o investiție majoră în resursa umană și logistică din sistemul sanitar vom surprinde mereu realitatea amară cu care ne confruntăm fie din postura de manager, de medic, asistent sau infirmier, ori din aceea de pacient sau aparținător al acestuia”.
Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin ne-a promis că vor urma verificări pentru a vedea exact situația de la Staționarul 3 și că ne va fi transmisă o informare ulterior.
Oare ce spune ministrul Tătaru despre măsurile impuse și mai ales despre consecințele lor? Și, poate cel mai trist, câți pacienți din România au trăit până acum un astfel de coșmar în multe alte spitale din țară?