Marii poluatori „otrăvesc” aerul cărășenilor

Marile societăți din Caraș-Severin încă poluează mediul înconjurător, în ciuda investițiilor de milioane de euro. Șefii de la Garda de Mediu dau amenzi consistente, însă dacă nu ar manifesta suficientă indulgență, ar băga județul în faliment cu mii de oameni trimiși în șomaj.

Numele unor fime mari, cum ar fi TMK sau Ductil Stell apar de ani buni pe lista marilor poluatori ai județului. În aceeași situație sunt și fermele de păsări de la Bocșa. Asta, dacă vorbim despre societățile care sunt încă active. Dacă luăm în calcul societățile aflate în faliment, atunci SC Moldomin SA Moldova-Nouă răstoarnă clasamentul. „Reprizele de poluare de la Moldomin au atras sancțiuni repetate din partea Gărzii de Mediu a județului Caraș-Severin. Ultima amenda s-a ridicat la fabuloasa sumă de 100.000 de lei, însă atunci poluarea a depășit de șapte ori limita legală admisă”, a spus Marius Cârpean, comisarul șef al Gărzii de Mediu din județ. De altfel, din cauza societății de pe malul Dunării, România are parte de o plângere depusă direct la Uniunea Europeană.

Ce investiții au făcut firmele active
În ce privește topul poluatorilor care încă mai au în spatele lor activitate de producție, în Caraș-Severin, s-au făcut investiții serioase, astfel încât cei care le dețin să salveze miile de oameni angajați. La TMK, spre exemplu, s-au investit anul trecut 2,8 milioane de euro, societatea fiind închisă aproape o lună întreagă în 2011. O investiție importantă s-a făcut și la Oțelu-Roșu, unde rușii au investit în instalația de mediu 40.000 de euro, cumpărând anul trecut filtrele indicate de specialiști. Același lucru s-a întâmplat și la fermele de păsări de la Bocșa, unde s-au băgat sume importante de bani, pentru ca societatea să poată rămâne deschisă, iar oamenii să își păstreze locul de muncă. În ciuda investițiilor făcute, aerul pe care îl respiră cărășenii este încă poluat.